Češi třídí odpad ostošest, na krabice od nápojů ale zapomínají

Praha - Zájem Čechů třídit odpad rok od roku roste. V současné době už barevných kontejnerů využívají přes dvě třetiny lidí. Každý Čech ročně vyhodí v průměru okolo 40 kilogramů odpadu, téměř o 3 kilogramy více než v roce 2011. Problémy jsou ale s krabicemi od nápojů, které se zatím lidi recyklovat moc nenaučili.

Barevné kontejnery všichni znají, za rok do nich vyhodí přes 620 tisíc tun odpadu. Horší je to ale s oranžovými na obaly od džusů, vín nebo mléka. Vytřídí se jen každý desátý. O speciálních popelnicích nevěděla ani Veronika Lenochová, která jinak třídí odpad už sedm let. „Doma třídíme sklo, plast a papír. Sklo pak ještě podle toho, jestli je zelené nebo bílé. Když mám karton od mléka, tak ho hodím do normálního odpadu, což by se asi nemělo,“ konstatovala žena.

I nápojové kartony mají svůj účel

Do oranžového kontejneru se vejde 20 kilogramů nápojových kartonů. Právě z nich se vyrábějí například papírové tašky, sáčky nebo desky na stavbu domů. Na menší rodinný domek je potřeba zrecyklovat 30 tisíc kusů obalů. „My poměrně velmi šetrným způsobem tu papírovou vrstvu vyplavíme a použijeme pro další výrobu právě na ony zmíněné výrobky,“ řekl ředitel společnosti JIP – Papírny Větřní Dušan Grmolec.

Třídění odpadu
Zdroj: ČT24

Počet oranžových kontejnerů každoročně stoupá. „Je jich něco přes 7 tisíc aktuálně.  Nicméně není jich samozřejmě tak velký počet jako těch zbylých kontejnerů,“ podotkl Lukáš Grolmus, ředitel oddělení komunikace.

Jinak ale Češi patří v třídění odpadu mezi evropskou špičku. I proto od minulého roku přibylo více než 13 tisíc nových kontejnerů. „Ve třídění plastových obalů se řadíme na druhé místo. Jinak okupujeme přední příčky i ve třídění třeba papíru anebo skla,“ dodala Šárka Nováková, mluvčí EKO-KOM.

Zájem Čechů o třídění odpadu roste (zdroj: ČT24)