Kalousek: Daň z převodu nemovitosti platí většina kupujících v EU

Praha - Má daň z převodu nemovitosti platit kupující či prodávající? V 16 státech EU ji platí kupující tak, jak to v novém zákonu prosazuje i české ministerstvo financí. Naopak prodávající platí daň kromě ČR pouze v Polsku a ve Slovinsku, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho náměstek Ladislav Minčič (ODS).

Daň z převodu nemovitosti platí kupující například v Belgii, Francii, Německu, Maďarsku nebo ve Velké Británii. V Rakousku platí daň prodávající i kupující společně. V dalších zemích EU mají daně a poplatky různý charakter, například v podobě zpoplatnění právního úkonu nebo registračního poplatku.  

ODS na počátku tohoto týdne uvedla, že nesouhlasí s návrhem ministerstva financí, aby daň z nemovitosti platil v budoucnu kupující, nikoliv prodávající jako dosud. Zhoršilo by to podle ní přístup k novému bydlení a nutilo občany vyvádět úspory do zahraničí. V pondělí se na tom shodla výkonná rada ODS.

„Převod daně znamená, že každý, kdo si šetří své peníze, zaplatí z nich všechny daně a pak si kupuje nemovitost, musí z těchto peněz navíc zaplatit 4procentní daň z převodu nemovitosti. Je to další zdanění jeho prostředků. Kdyby tyto peníze investoval do zlata, fondů nebo nemovitosti v zahraničí, tak by takovou daň neplatil,“ vysvětlil postoj ODS ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. 

Hypotéka
Zdroj: René Fluger, Josef Horázný/ČTK

„Jestli má ministerstvo financí problémy s efektivitou výběru daní, tak to nelze řešit tím, že to bude neustále přenášet na ty zodpovědné, poctivé a aktivní. Pak v podstatě žádné ministerstvo financí a finanční úřady lidé nepotřebují,“ řekl Kuba, podle kterého stát nemůže trestat aktivní lidi za to, že si šetřili a automaticky je zatížit daní, protože je to jednodušší.

Chceme zákon jednodušší a modernější

Kalouskův resort je ovšem jiného názoru. „Zákon o dani z převodu nemovitosti musíme změnit, i kdybychom nechtěli, protože ho musíme dostat do souladu se změnami v občanském zákoníku. V rámci toho zároveň chceme zákon udělat jednodušší a modernější,“ uvedl ministr. Podle něj má placení daně kupujícím snížit administrativní zátěž a zmenšit riziko daňových nedoplatků.   

Zákon například ruší i povinnost předkládat při přiznání daně znalecký posudek. Pokud ovšem lidé budu chtít posudek předložit, budou si moci náklady na něj přiznat jako položku, která základ daně sníží. V loňském roce si podle náměstka Ladislava Minčiče vyžádalo vypracování znaleckých posudků na běžné převody nemovitostí z kapes občanů zhruba 115 milionů korun.  

Ministerstvo plánuje vybrat o tři miliardy víc

Ministerstvo očekává, že letos na dani z převodu nemovitosti vybere devět až deset miliard korun, zatímco loni to bylo 7,7 miliardy korun. Důvodem je ale především zvýšení daně od letoška na čtyři procenta z původních tří. „V Evropě se tato sazba pohybuje od 0,5 procenta do 12,5 procenta. Naše výše se tak nijak nevymyká evropským zvyklostem,“ uvedl Minčič.