O post šéfa Lesů ČR se utkají už jen tři kandidáti

Praha - Ministr zemědělství už má konečné kandidáty na post šéfa státního podniku Lesy České republiky. V Otázkách Václava Moravce řekl, že ve hře zbyla z původních devíti tři jména - která zveřejnit nechtěl, stejně jako jména členů výběrové komise, která mu je doporučila. S kandidáty se chce sejít, vítězné jméno oznámí do konce příštího týdne.

Ještě v pátek ministerstvo zemědělství uvedlo, že ve hře o funkci ředitele Lesů ČR zůstává pět kandidátů. Předchozí šéf Svatopluk Sýkora ke konci listopadu rezignoval a řízením firmy je od té doby pověřen finanční ředitel Michal Gaube. Táhnoucí se výběrové řízení se nelíbí dlouhodobému kritikovi lesnické politiky státu, prezidentovi Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeňku Valnému. Odkladem vyhlášení výsledků z původního termínu na konci ledna podle něj ministr umocňuje dojem, že se jedná o netransparentní řízení s nejasnými pravidly, nedůvěryhodnými hodnotiteli i termíny.

„Já se snažím to výběrové řízení udělat tak, abych měl čisté svědomí směrem k tomu, koho nakonec vyberu,“ řekl dnes v OVM Bendl.

Kdo byl údajně mezi devítkou

Podle lesnického serveru Silvarium.cz údajně mezi devítkou postupujících do druhého kola byli Bendlův poradce Miloš Pochobradský, kvestor České zemědělské univerzity a bývalý šéf Vojenských lesů a statků Josef Vojáček, Ivan Klik, Pavel Indra, Miroslav Švec, Václav Šebek, Daniel Szorád, Jiří Červenka a prozatímní šéf LČR Gaube.

Ministerstvo nezveřejnilo jména a složení výběrové komise. Podle serveru Insider.cz má komise šest členů, mezi kterými jsou předseda dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník, náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Radek Braum, vrchní ředitel kabinetu ministra zemědělství Radek Coufal, zástupce správní sekce ministerstva zemědělství Jan Ludvík a šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová.

Bendl dnes uvedl, že po ukončení výběrového řízení ministerstvo oznámí i složení komise.