Litva má nejdražší plyn v EU. Rusko si tak vybírá okupační daň

Vilnius - Litva se potýká s extrémně vysokými cenami plynu, za čímž stojí její ruský dodavatel gigant Gazprom. Firma za posledních pár let několikanásobně zvýšila cenu plynu, údajně proto, že se zvyšuje cena ropy. Ovšem podle Vilniusu je to jen msta za odškodnění, které země chtěla po Rusku za okupaci.

Za několik málo posledních let se cena tisíce kubických metrů plynu zvýšila ze 169 na 769 dolarů, což představuje zhruba 450procentní nárůst. Rusové nemají s Litevci slitování, ceny dodávaného plynu šroubují na maximum a většina Litevců nezvládá platit účty. 

„Vypnul jsem si ústřední topení a mám tady elektrická kamínka. Dal jsem je na spodní stranu radiátoru, a ohřívají tak vodu v něm,“ říká obyvatel Vilniusu Romanas Ziabkinas. Jenže v domě odmítají jeho nápad uznat a chtějí na něm zaplatit náklady na topení a ještě pokutu odpovídající deseti tisícům dolarů. 

  • Vilnius zdroj: ISIFA/Capital Pictures
  • Topení zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Závislost na ruském plynu ještě podpořilo odstavení jaderné elektrárny

Litva se do problémů s energiemi dostala poté, co v roce 2009 odstavila svou jadernou elektrárnu. Stala se tak plně závislou na dodávkách ruského plynu. Současná smlouva s Gazpromem přitom vyprší až za dva roky. Litevci se tak snaží hledat alternativy, mezi které patří třeba bioplyn. 

Podle Litevců je důvodem vysokých cen odplata ze strany Rusů za to, že po nich Litva chtěla odškodnění za okupaci v letech 1945 až 1991. To z pobaltských zemí žádala Litva jako jediná, a má tak i nejdražší plyn. Lotyši a Estonci ho mají relativně levný. Navíc, směrnice Evropské unie donutila Litvu oddělit distribuční síť od dodavatele, což byla další rána pro Rusy. 

Drahý ruský plyn pro Litvu (zdroj: ČT24)

„K vytápění používáme krb, je to jediná možnost, jak se zahřát. Zatím je dřevo celkem levné, tak uvidíme. Je to jediná možnost, jak přežít zimu,“ popisuje další alternativu Vytas Ratkevicius. 

Litva hlásí už několik případů lidí, kteří umrzli ve svém vlasním bytě

Mnozí lidé, hlavně ti starší, ale často takové štěstí nemají. Ruská cenová politika stála tuto zimu život už několik lidí. Ve vlastní posteli zemřela 80letá důchodkyně, a to přímo v hlavním městě. Na jihu země pak v bytě umrzl 77letý muž. Na nejdražší plyn v Evropské unii Litevci jednoduše nemají.