Německo i Británie vyrazily do boje proti rizikovým investicím bank

Berlín - Německá vláda přemýšlí o tom, jestli umožní posílat do vězení příliš spekulativní bankéře. Jde o zaměstnance, kteří riskují natolik, že ohrožují existenci své banky. Podle agentury Reuters návrh zákona předpokládá, že bankéře by bylo možné odsoudit až na pět let. A do investičního bankovnictví se obula i Velká Británie. Tamní ministr financí George Osborne pohrozil tamním bankám, že je nechá rozdělit, pokud samy dostatečně neošetří riziko.

Německo chce trestat bankéře, kteří příliš riskují

„Našli jsme mezeru v pravidlech regulace a chceme ji teď uzavřít,“ prohlásil jeden z činitelů německé vlády. Nová legislativa má být doplňkem zákonu o bankách. Do vězení by se tak mohli dostat bankéři, kteří budou záměrně ignorovat pravidla řízení rizika, a ohrozí tak stabilitu své banky, případně způsobí její krach.

Současně se kabinet má zabývat i návrhem ministra financí Wolfganga Schäubleho, aby byly velké banky nuceny oddělit klasické bankovnictví pro drobnou klientelu od bankovnictví investičního. S tím jsou totiž spojena mnohem větší rizika.

Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze

„Potrestat bankéře, kteří budou nadměrně riskovat, bude poněkud problematické. Je tam totiž celá řada sporných věcí. Otázkou je, co je to vlastně nadměrné riskování a jakým způsobem to bude prokazováno atd… Navíc investiční bankovnictví bude vždycky rizikové.“

„Chceme tím do Evropy vyslat určitý signál,“ uvedl pro Reuters zdroj s tím, že celá Evropská unie v tomto ohledu nepostupuje dostatečně rychle. Berlín se snaží svůj postoj k pravidlům bezpečného podnikání v bankovním sektoru sjednotit s postojem Paříže. Společný postup vůči velkým evropským bankám by pak možná nebyl tak přísný, jaký se chystá v rámci celé EU.

Změna pravidel v Německu by se přitom měla vztahovat na více než tři banky, tedy na větší počet, než se očekávalo. Pozorovatelé dosud čekali, že změny zasáhnou pouze Deutsche Bank, Commerzbank a největší zemskou banku LBBW.

Také Británie pohrozila bankám rozdělením, pokud samy neošetří riziko

A oddělení retailového bankovnictví od toho investičního žádá i Velká Británie. Londýn chystá úpravu zákona, podle které banky budou muset kolem klasické části bankovnictví postavit neprůstřelnou zeď, aby vklady klientů nebyly nikdy ohroženy. K rozdělení banky by stát sáhl jen v případě, pokud by banky nová pravidla ignorovaly a dál nepřiměřeně riskovaly. Poslední slovo, zda má být banka rozdělena, nebo ne, by měla vláda.

George Osborne, britský ministr financí

„Naše země zaplatila za chyby bank vyšší cenu než jiné významné země. Ta zlost, kterou lidé cítí, je opravdu velká. My chceme tu zlost přeměnit z ničivé síly na sílu, která něco změní.“

Návrh nové legislativy půjde ještě dnes do parlamentu a Osborne očekává, že schválen by mohl být do roka. „Na banky může plivat každý politik. Jak to ale pomůže naší zemi? Jsou to pracovní místa, investice, je to celý bankovní systém, který my všichni potřebujeme,“ dodal Osborne. Británie si zakládá na svém bankovním sektoru a nerada by přišla o pozici klíčového finančního centra světa.

„Rozdělení retailového bankovnictví od investičního by byl velmi razantní zásah, protože by to úplně změnilo architekturu bank. A samozřejmě by to byla operace, kterou nelze provést v krátké době a už vůbec jednoduše,“ vysvětlil děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petr Dvořák.

Telefonát Petra Dvořáka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod