Vzhůru do San Sebastiánu za michelinskými mistry kuchyně

Lyon/San Sebastián – Hrdý držitel tří michelinských hvězd Paul Bocuse slavil narozeniny. Na počest ikony tamní kuchyně se proto z francouzského Lyona stalo hlavní město sladkých, slaných i kořeněných chutí. Do města se totiž sjeli největší mistři řemesla z celého světa. Nejvíc hvězdičkových kuchařů ale v současné době žije ve španělském San Sebastiánu. Pochutnat si sem jezdí turisté z celého světa.

Bocusovo kuře vařené v měchýři zná celý svět

Mistři vařeček se přestěhovali na chvíli do rodiště Paula Bocuse, jemuž se přezdívá „papež francouzské kuchyně“. Desítky nejlepších šéfkuchařů ozdobených stovkami michelinských hvězd se každoročně sjíždějí na oslavy narozenin mistra, jenž si dokázal michelinské hvězdy udržet po téměř půl století. Jeho recept na kuře vařené se zeleninou a kořením v měchýři, aby neunikla žádná chuť, oběhl celý svět. „Je to především pocta, ale je to i mnohem víc. Je to úcta a přátelství,“ prohlásil šéfkuchař Michel Roth.

Oslavenci udělal radost i domácí cukrářský tým, který vyhrál mezinárodní soutěž o nejlepší pochoutku z cukru a čokolády. Jejich socha připomínala automobilový závod 24 hodin v Le Mans. „Šest měsíců tréninku, měsíční příprava na místě, denně do 22 hodin,“ poznamenal předseda francouzského výběru Frédéric Cassel.

Mistři kuchyně vaří
Zdroj: ČT24

V současné době se ale nejvíc hvězdičkových kuchařů na metr čtvereční pohybuje ve španělském San Sebastiánu. Jejich Paulem Bocusem je Juan Mari Arzak, který z vinného sklípku svých rodičů dokázal udělat jednu z nejúspěšnějších restaurací světa.

Výjimečnost svého rodného města si moc vysvětlit neumí. „Vím jen to, že zkrátka vaříme s vášní. To platí i pro obyčejné lidi ve městě, kteří milují vaření stejně jako my. Opravdu netuším, čím to je. Životy lidí tady u nás - a je jedno, jak jsou na tom společensky nebo ekonomicky - se točí kolem vaření,“ podotkl Arzak.

Iňigo Galatas, gastronomický kritik:

„Za tímhle úspěchem stojí jedinečná gastronomická kultura, kterou jinde na světě nenajdete. Místní rádi vaří, ale rádi jí i venku. Něco takového se rozhodně neděje všude.“

Krize na španělské mistry kuchyně zatím nedopadla

Pověst o gastronomickém ráji už se rozběhla do všech koutů světa. Zvláštní krémovou polévku si mlsní gurmáni přijíždějí sami umíchat třeba až z Japonska nebo Jižní Ameriky. „Navzdory krizi jsme pořád v centru pozornosti zahraničních klientů z celého světa. Není nijak nezvyklé mít 17 až 20 stolů obsazených po celý den a všichni jsou to turisté,“ prohlásil šéfkuchař restaurace Mugaritz Andoni Luis Aduriz.

Na rozdíl od Paula Bocuse, jenž přičichl k vysoké kuchyni u nejlepších šéfkuchařů svého mládí, Arzaka přitom učila vařit jeho matka.

Francie: v záři michelinských hvězd (zdroj: ČT24)