Češi dávají své soukromí všanc, antivirový program často nemají

Praha - Antivirové programy na počítači nebo mobilním telefonu používá jen polovina Čechů. Kolem 55 procent lidí se přitom na síti s nějakým rizikem setkalo. Vyplývá to z průzkumů zveřejněných v rámci Dne bezpečnějšího internetu. Internetovou komunikaci přitom neohrožují jen viry, ale i sami uživatelé, kteří zveřejňují na internetu důvěrné informace.

Podle průzkumu společnosti Symantec si třetina uživatelů sociálních sítí přidává mezi své přátele lidi, které nikdy předtím neviděla. „Mně rodiče vždycky říkali, že nemám chodit s cizími lidmi,“ podotkl obchodní manažer společnosti Symantec Patrick Müller.

Rodiče často nemají přehled o virtuálním chování jejich dětí

Na internetu se ale mladí Češi seznamování s neznámými lidmi nebojí. „Rodiče často vědí, co dělá dítě odpoledne v kroužku po škole, ale když ho mají doma v dětském pokoji, tak se nezajímají, co dělá na internetu u počítače, a ta nebezpečí jsou často mnohem větší,“ míní Václav Mach, ředitel pro vnější vztahy v Microsoftu.

Školácké chyby při internetové komunikaci přitom podle odborníků dělají i ti, kteří už ve školních lavicích dávno nesedí. „Bez ohledu na to, jestli různé sociální sítě slibují nebo neslibují soukromí, na internet nepatří důvěrné informace, osobní fotografie, to, kam chodíme do školy nebo do práce, co dělají naše rodiče, jaké máme majetkové poměry,“ prohlásil publicista a konzultant Daniel Dočekal.

Obezřetnost se ale netýká jen chování na sociálních sítích. Na pozoru by se měli mít všichni uživatelé internetu. I ti, kteří se k němu připojují přes chytré telefony. „Dnes se telefon často používá jako platební karta, jsou tam údaje k účtům, údaje ze soukromé pošty, soukromé fotografie,“ řekl mluvčí Telefóniky O2 Ctibor Jappel.

Bezpečná a rozdílná hesla jako základ

Zásadou, kterou by se podle odborníků měli řídit všichni uživatelé internetu, je vyhýbat se podezřelým stránkám nebo kontaktům a používat bezpečná hesla. Ta by navíc měla být pro každou aplikaci nebo účet rozdílná.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Rizika počítačových virů se podle Microsoftu obává 48 procent uživatelů, 44 procent na svém počítači zapíná firewall a 53 procent využívá antivirový program. „Internet dnes není jen součástí počítačů. Schopnosti chytrých telefonů nebo tabletů jsou podobné notebookům, a musíme je proto chránit stejným způsobem,“ uvedl člen představenstva Telefóniky O2 Jakub Chytil.

Chování uživatelů pracujících s PC a mobilem se přitom podle studie Microsoftu stále liší. Zatímco 42 procent lidí provádí softwarové aktualizace na svých osobních počítačích, pouze 28 procent pravidelně aktualizuje své mobilní telefony nebo tablety.

Internet a rizika (zdroj: ČT24)
Vydáno pod