Průmysl ani stavebnictví se loni z červených čísel nevymanily

Praha - Loňský rok byl pro český průmysl i stavebnictví zklamáním, jak ukázala čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ). Průmyslová výroba v Česku za loňský rok klesla o 1,2 procenta, stavebnictví pak o 6,5 procenta. Naopak dařilo se zahraničnímu obchodu České republiky. Ten skončil v loňském roce přebytkem 310,8 miliardy korun, což byla meziročně o 119,6 miliardy vyšší částka.

Jen za prosinec se průmyslová produkce snížila meziročně reálně o 12,5 procenta. Po vyloučení sezonních vlivů byla prosincová produkce meziročně nižší o 5,8 procenta. K prosincovému poklesu produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu pracovních dnů nižší o 0,1 procenta. Prosinec 2012 měl ve srovnání s prosincem 2011 o tři pracovní dny méně. Hodnota nových zakázek v prosinci meziročně klesla o 11,5 procenta.

Podle Petra Dufka z ČSOB by razantní propad průmyslu v samotném prosinci nebyl až takovým překvapením, vezme-li se v úvahu nižší počet pracovních dnů a slabší zakázky z posledních měsíců. Propad o 12,5 procenta je ale podle něho přece jen trochu moc. „Po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů totiž i tak průmysl padal o téměř šest procent,“ dodal.

Průmysl v prosinci navázal na nelichotivá čísla z července 2009

Klíčovým odvětvím českého průmyslu je už tradičně výroba automobilů. „Ta se v prosinci snížila o 17,7 procenta v reakci na pokles domácího prodeje i vývozu. Na automobilky je navázána celá řada dalších odvětví, například firmy vyrábějící plasty a gumové výrobky. Jejich produkce se v prosinci meziročně snížila o 16,9 procenta. V dalším důležitém odvětví, výrobě strojů a zařízení, došlo k poklesu o 14,3 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Horší výsledek než loni v prosinci byl podle Marka naposledy zaregistrován v červenci 2009. „Aktuálně se dá kondice českého průmyslu porovnat zhruba s čísly za rok 2006, zjednodušeně řečeno, za posledních šest let se výkon českého průmyslu vůbec nezlepšil,“ dodal.

Jiří Šimek, analytik Citfin

„Český průmysl v roce 2012 bojoval s poklesem jak domácí, tak zahraniční poptávky. Tento boj bude pokračovat i během roku 2013, kdy se bude muset vypořádat s přetrvávající slabostí domácí poptávky a přetrvávajícími problémy v eurozóně.“

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách loni v prosinci meziročně klesly o 10,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 9,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 10,4 procenta.

Stavebnictví v prosinci klesalo dokonce o více než 17 procent

Stavební výroba loni meziročně klesla o 6,5 procenta. V samotném prosinci se snížila v porovnání s rokem 2011 o 17,3 procenta a pokračovala tak v celoročním propadu. Po zohlednění počtu pracovních dnů stavební výroba podle statistiků v prosinci klesla o 14,1 procenta.

Odborníci se navíc shodují, že ani letošní rok trend nezvrátí. Naopak stavební firmy si podle nich projdou očistcem a do konce roku jich letos znovu pár stovek ubude. „Od roku 2008 dlouhodobě snížená poptávka veřejných zakázek se musela projevit, pokles stavebnictví je dramatický nejenom v pozemním stavitelství, v bytové výstavbě, ale zejména v inženýrském stavebnictví. Tam samozřejmě je dominantní dopravní infrastruktura a poklesy jsou tam fatální,“ vysvětlil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Stavební úřady vydaly v prosinci 7 790 povolení, tedy o 7,1 procenta méně oproti předchozímu roku. Orientační hodnota těchto staveb vzrostla o 27,3 procenta na 24,8 miliardy korun. Počet dokončených bytů se v prosinci meziročně snížil o 2,3 procenta na 4 582 bytů. Počet zahájených bytů klesl o 5,1 procenta na 1 810. V bytových domech jejich počet klesl o 27,5 procenta, v rodinných domech o 6,4 procenta.

Přebytek zahraničního obchodu loni vzrostl na 310,8 miliardy

Zahraniční obchod České republiky skončil v loňském roce přebytkem 310,8 miliardy korun, což je meziročně o 119,6 miliardy korun lepší výsledek. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 6,4 miliardy korun, což je meziroční pokles o 0,7 miliardy korun.

Ilustrační foto
Zdroj: TPG/ISIFA/Getty Images

V loňském roce ve srovnání s předloňským vzrostl vývoz o 6,4 procenta a dovoz o 2,4 procenta. Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 248,5 miliardy korun na 5,8148 bilionu korun. Bilance se zlepšila hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde ve srovnání s lednem až prosincem 2011 vzrostl přebytek o 74,5 miliardy korun.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil loni přebytkem 710 miliard korun a byl meziročně o 36,6 miliardy korun vyšší. Se státy mimo unii se schodek zmenšil o 83,1 miliardy korun na 399,2 miliardy.