Anglo Irish Bank zřejmě čeká likvidace

Dublin - Irská vláda chce zlikvidovat tamní finanční ústav Anglo Irish Bank, aby nemusela platit vysoké splátky dlužního úpisu. Agentuře Reuters to řekl zdroj seznámený se situací. Podle něj se bude o návrhu večer jednat v sídle Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu. Předseda správní rady nástupnické organizace banky krátce nato řekl, že správní rada už byla zlikvidována.

„Rada je v tuto chvíli zlikvidována, její funkci přebírá (účetní a poradenská společnost) KPMG,“ řekl Dukes, který byl dříve ministrem vlády. Jeden ze zdrojů pak řekl, že řízením IBRC byl pověřen Padraic Monaghan z KPMG, zatím ale nebyl zvolen likvidátor. Irská vláda, centrální banka ani ECB nechtěly informace komentovat. ECB se pouze omezila na konstatování, že jednání s Irskem pokračují.

ECB podle zdrojů v Bruselu už minulý měsíc odmítla řešení, které jí irská vláda předložila a které počítalo se změnou části účtu za záchranu irského bankovního sektoru. Guvernér irské centrální banky Patrick Honohan proto ECB předloží pozměněný návrh. Svým kolegům chce nabídnout variantu, podle které by stát banku úplně zlikvidoval, aby tak nemusel pokračovat ve splátkách dlužního úpisu na 28 miliard eur (asi 720,6 miliardy korun). Roční splátka přitom vychází na zhruba 3,1 miliardy eur (asi 79,8 miliardy korun).

Dlužní úpis Irsku před lety umožnil Anglo Irish Bank zachránit před kolapsem. Banka se ale ani tak nevzpamatovala. Později se sice sloučila s ústavem Irish Nationwide Building Society, vláda ale rozhodla, že činnost ústavu utlumí. Sloučený ústav se jmenuje Irish Bank Resolution Corporation (IBRC).

Pokud ECB irské vládě vyhoví, většina bilance IBRC po likvidaci přejde na irskou centrální banku (CBI). Ta si totiž vynutí splatnost kolaterálu, který IBRC využila, aby si u centrální banky zajistila financování přes 40 miliard eur (přes bilion korun). Mezi aktivy budou dlouhodobé dluhopisy irské vlády, jimiž bude nahrazen současný dlužní úpis. Dluhopis s delší splatností umožní, že Irsko bude moci závazky splácet postupně a s menším rizikem.

Irsko se snaží zabránit politicky velmi ožehavé situaci, že bude muset až do roku 2023 platit 3,1 miliardy eur ročně. Právě to je částka na obsluhu dlužního úpisu, který vláda vydala, když na začátku finanční krize zachraňovala tamní bankovní sektor.