Češi neutrácí – kvůli daním, nezaměstnanosti i sociálním dávkám

Praha – Češi loni příliš neutráceli. Tržby v sektoru služeb se propadly o dvě a půl procenta. Dařilo se jen dopravě, skladování a například i cestovním kancelářím. Většina odvětví však hlásila pokles. Důvodů, proč Češi v loňském roce raději šetřili, je hned několik – například růst nezaměstnanosti, zvýšení daní či pokles sociálních dávek.

Mezi ty, kteří pocítili pokles tržeb nejvíc, jsou například provozovatelé restaurací, jejichž tržby klesly o víc než 6 procent. Špatně na tom v budoucnu budou pravděpodobně i služby jako například kadeřnictví nebo kosmetika, protože to jsou věci, bez kterých se lidi obejdou.

„To všechno vytváří prostředí, kde se moc nedaří tomu, aby lidé utráceli. Když už pak utrácí, tak utrácí za nezbytné věci,“ potvrzuje Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance.

Dařilo se dopravě a skladování či cestovním kancelářím

Některým odvětvím se loni ale dařilo. Vyšší tržby zaznamenala například doprava a skladování nebo služby cestovních kanceláří. Tržby v dopravě a skladování vzrostly o 0,9 procenta. Zásluhu na tom měly především skladování a vedlejší činnosti v dopravě, které vykázaly růst ve všech čtvrtletích. Rostla také vodní doprava.

Nicméně celkově pokles tržeb za služby loni v Česku zpomalil. Zatímco v roce 2011 se tržby meziročně snížily o 1,4 procenta, tak loni klesly o 0,6 procenta. Největší vliv na loňský vývoj služeb měl pokles tržeb profesních, vědeckých a technických činností.

Češi neutrácí, šetří na horší časy (zdroj: ČT24)