Koncese na prodej alkoholu a konec velkých barelů možná už v létě

Praha – Jak pokročil stát v zavádění opatření, která slíbil poté, co Česko ochromila metanolová aféra? První změny už jsou na dohled – ministerstva předkládají kabinetu jednotlivé návrhy, které mají zamezit opakování kauzy, při níž zemřelo v důsledku otravy metanolem 40 lidí a dalších více než 120 mělo zdravotní problémy. V polovině roku by mohly začít platit koncese na prodej a zákaz velkých barelů s tvrdým alkoholem.

Pět měsíců po vypuknutí kauzy s pančovaným alkoholem mezi konzumenty stále kolují tisíce litrů nebezpečných lihovin. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat.

Spekuluje se o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři. Policisté ale už dříve varovali, že mohou kolovat i mezi konečnými spotřebiteli. Právě ti by měli být napříště chráněni novými opatřeními z dílny několika ministerstev.

KONCESE NA PRODEJ ALKOHOLU

Už brzy by měli mít všichni, kdo alkohol prodávají, na takovou činnost povolení od státu neboli koncesi. Vláda si od toho slibuje omezení prodeje tvrdého alkoholu v pouličních stáncích.

Jak uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Bedřich Danda, cílem tohoto opatření je zmapovat celou cestu alkoholického nápoje od výrobce až ke spotřebiteli. Zákon už je hotový a z vlády poputuje k poslancům a senátorům. Pokud i tam uspěje, začne platit od července.

MENŠÍ BALENÍ

Ministerstvo financí chce, aby se alkohol ke konečnému spotřebiteli dostával (až na výjimky) maximálně v litrových láhvích. Éra několikalitrových barelů s tvrdým alkoholem je tak zřejmě u konce. Podle prvního náměstka ministra financí Ladislava Minčiče by výjimku mohla větší balení dostat jen tehdy, pokud budou ve skle a budou mít charakter dárkového balení.

I tento zákon už je na vládě. Komplikace při projednávání v Poslanecké sněmovně a v Senátu se nečekají, takže změna by mohla být platná už od května. Zákon má zamezit hlavně tomu, aby se v restauracích ve velkých barelech alkohol ředil a míchal.

PODPORA NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ

Poslední plán přináší ministerstvo zdravotnictví – chce podpořit konzumaci nealkoholických nápojů na úkor alkoholických. Nealko by proto do budoucna mělo být levnější. Ve většině českých restaurací je to ale zatím naopak.

Resort počítá s tím, že by se levnější nealko v českých restauracích mohlo začít prodávat po přijetí příslušné legislativy od roku 2014. V boji s metylalkoholem chce pak prosadit i další změny, například zákaz prodeje alkoholu na tržištích a tržnicích.

Policie stále rozkrývá rozsáhlou síť distributorů, prodejců a výrobců alkoholu. Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců. V souvislosti s metanolovou kauzou nicméně již bylo obviněno 32 osob, a to většinou z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Přes všechna připravovaná opatření zůstává Česko i nadále jednou z nejliberálnějších zemí, co se týče reklamy na alkohol. Ta tu nemá v podstatě žádné omezení. V této oblasti navíc žádné ministerstvo změny nechystá.

Lékaři testují geny otrávených

Více než stovka lidí otravu metanolem přežila. Pražští lékaři si je teď postupně všechny zvou na podrobná vyšetření - chtějí potvrdit svou teorii, že za těžkými následky otrav stojí geny, kvůli kterým jsou někteří lidí k intoxikaci náchylnější. Pacienty čeká vyšetření očí, odběr krve a kompletní neurologické testy. V budoucnu by tak lidé při otravě metanolem mohli do několika hodin dostat léčbu šitou geneticky přímo na míru. Výzkumný tým u lidí ale prověřuje i další možné nové zdravotní následky otravy. „Existuje studie z Estonska, která vyšetřovala pacienty šest let po otravě metylalkoholem. Zjistili, že asi padesát procent lidí mělo nové následky jako poškození zraku nebo mozku,“ říká toxikoložka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Daniela Pelclová. Výzkum mezi lidmi, kteří prošli otravou metanolem, je dobrovolný, z oslovených ale zatím odmítlo jen minimum.