Některé daně příští rok vzrostou – navzdory slibům vlády

Praha – Ačkoliv premiér Petr Nečas (ODS) ve středu oznámil, že vláda už nebude do konce volebního období zvyšovat žádné daně, některé odvody mají od příštího roku znovu vzrůst – například spotřební daně na tabák a cigarety nebo daň z nafty, kterou používají zemědělci pro obdělávání polí. Vládní koalice tyto daňové změny schválila už minulý rok a opravovat je nehodlá.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně,“ prohlásil v kampani před volbami do sněmovny na jaře 2010 předseda ODS a současný premiér Petr Nečas. „V době krize pokládáme zvyšování daní za škodlivé,“ dušoval se ve stejném období místopředseda TOP 09 a dnešní ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento týden vládní strany slíbily prakticky to samé. „Vláda v zájmu stability podnikatelského prostředí již nebude hýbat daněmi. To znamená, že nebude provádět změny daňových sazeb,“ ujišťoval Nečas. „Neplánuji žádné další zvyšování daní,“ dodal k tomu Kalousek.

Přes všechny tyto proklamace to ale neznamená, že do konce volebního období na jaře příštího roku už žádné daně ani další odvody nevzrostou. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je potřeba vzkaz kabinetu chápat tak, že ve zbývajícím funkčním období chce stabilitu, nikoliv změny – tedy ani zásahy do dříve přijatých norem. A právě v zákonech, které už sněmovnou prošly, se počítá se zvýšením některých sazeb od roku 2014.

Rusnok: Stabilita nade vše

S tím, že by se nemělo na již schváleném zvýšení daní nic měnit, ale souhlasí i někteří ekonomové. Umožní to podle nich vyhnout se situaci z konce loňského roku, kdy domácnosti a firmy ještě deset dní před Silvestrem nevěděly, jaké budou sazby DPH.

„Radši nechat být, jak říkám, stabilita nade vše. V našich podmínkách to má větší hodnotu než nějaké dva procentní body nahoru či dolů,“ myslí si bývalý ministr financí Jiří Rusnok. „Jestliže nedojde k dalšímu poklesu, tak je nejlepší nechat daně tam, kde jsou, aby se nezvyšovala nejistota,“ konstatuje Jan Švejnar.

Zvyšování daní v roce 2014 tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Opozice v tom ale vidí nečinnost: „Ta vláda už se téměř chystá nedělat nic, takže by z toho měla vyvodit závěr, že nemá smysl takto pokračovat,“ vyzývá místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Kdo si tedy připlatí?

Koalice už loni prosadila například vyšší daň na tabák i cigarety. Krabička proto bude i napřesrok stát o další dvě koruny víc. Nečasův tým už také s platností od příštího roku prosadil vyšší spotřební daně pro zemědělce, kteří využívají pro obdělávání polí zvýhodněnou, takzvanou zelenou naftu.

Zatímco dnes platí rolníci za jeden litr zelené nafty šest korun padesát, příští rok jim daň z litru nafty poskočí na téměř jedenáct korun. Podle některých zemědělců vyšší náklady na naftu nejen zdraží potraviny, ale povedou i k propouštění v zemědělství.

CO CHCE VLÁDA STIHNOUT DO KONCE FUNKČNÍHO OBDOBÍ?

  • Vyřazení obyčejných plomb z pojištění – pacienti by si je měli v budoucnu hradit sami (jedna bude stát zhruba 500 korun)
  • Zákon o úřednících
  • Zákon o státním zastupitelství

CO ODLOŽILA?

  • Daňovou reformu a zavedení jednotného inkasního místa
  • Změny sociálních dávek
  • Zápisné na vysokých školách

CO JE NEJISTÉ?

  • Nový občanský zákoník – měl platit od ledna 2014, uvažuje se o odložení
  • Zákon o odpadech
  • Úpravy zákoníku práce

Stejně jako v minulých letech zřejmě poroste i minimální zdravotní a sociální pojištění, které platí statisíce českých živnostníků. Minimální pojištění drobných podnikatelů totiž stát navázal na stále mírně rostoucí průměrnou mzdu.

Vydáno pod