Bulharská opozice by ráda zestátnila pobočky ČEZu a Energo-Pro

Sofia - Socialistická opozice v Bulharsku volá pro znárodnění trojice největších poskytovatelů elektrické energie v zemi. Tisíce Bulharů přitom právě v těchto dnech protestují proti údajně předraženým cenám elektřiny. Ceny podle bulharského prezidenta Rosena Plevnelieva nesníží znárodnění, ale naopak liberalizace. Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN.

Opoziční Bulharská socialistická strana (BSP) v čele se Sergejem Staniševem se tak přidala na stranu nespokojených Bulharů, kteří se v neděli na demonstracích v 15 městech dožadovali opětovného znárodnění energetických operátorů a také zveřejnění smluv mezi zmíněnými energetickými skupinami a tamním kabinetem.

Přitom současná situace je nepříjemná pro premiéra Bojka Borisova a jeho vládní stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), protože se blíží červencové volby do parlamentu. Důvěra v současný kabinet ovšem stále klesá.

Andon Rokov, předseda bulharské Státní regulační komise:

„Lidé ztratili důvěru v distributory. Nevěří způsobům, jakými se vytváří cena za elektřinu, bohužel ztratili důvěru i v regulující roli státu. Všichni se teď musíme snažit, aby tato důvěra byla obnovena.“ 

Bulhaři se bouří proti vysokým účtům za elektřinu

Protestující v neděli pálili svá lednová vyúčtování, která byla prý až o polovinu vyšší než v jiných měsících. Energetické společnosti i ministerstvo energetiky se snažily situaci uklidnit vysvětlením, že za výslednou cenu na složenkách může kvůli vánočním svátkům delší zúčtovací období, které činilo místo běžných 28 až 40 dní, a také prosincové mrazy.

Jiří Gavor, analytik firmy ENA:

„Řekl bych, že problémy jsou do značné míry vyvolané nedostatečnou informovaností. Pokud by ČEZ zároveň s fakturou poslal i vysvětlující dopis, že navýšení není růstem cen elektřiny, ale prodloužením zúčtovacího období, tak by si ušetřil mnohé problémy.“

Nakonec ministerstvo pro energetiku oznámilo, že sporná vyúčtování prověří. To přislíbily i energetické společnosti. Státní energetický regulátor DKEVR chce kontroly uskutečnit v následujících deseti dnech. Podle bulharského ombudsmana nepodaly vysvětlení vyšších účtů firmy „jasně“. V lednu jeho úřad oproti jiným měsícům obdržel sedmnáctkrát více stížností na ceny za elektřinu.

Bulhaři se bouří proti drahé elektřině (zdroj: ČT24)

„Pokud to bude nutné, přistoupíme i k legislativním změnám. Chceme zajistit, aby dodavatelé elektřiny poskytovali opravdu kvalitní služby,“ prohlásil bulharský ministr hospodářství, energetiky a cestovního ruchu Delyan Dobrev.

ČEZ se tak zabývá několika sty stížností na vysoké faktury za prosinec a leden. V Bulharsku kvůli tomu prodloužil provozní dobu svých zákaznických center. „Ve více než 500 prověřených žádostí společnost ČEZ nenašla žádné pochybení,“ doplnila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Vydáno pod