Transatlantické zóně volného obchodu už nic nebrání

Brusel/Washington - Největší bilaterální obchodní dohodu, jaká kdy byla ve světě sjednána, se možná podaří stvrdit mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Do poloviny tohoto roku totiž začnou jednat o transatlantické zóně volného obchodu, zdůraznil předseda Evropské komise José Manuel Barroso. EU doufá, že dohoda přispěje k růstu hrubého domácího produktu unie až půl procentem.

Dohoda se dotkne zhruba poloviny světové ekonomiky a třetiny globálních obchodních toků. Podle doporučující zprávy by EU měla díky ní posílit svou ekonomickou produkci do roku 2027 o 0,5 procenta, tedy o 86 miliard eur (2,2 bilionu korun). Americkou ekonomickou produkci by volný obchod s EU měl zvýšit o 0,4 procenta, tedy o 65 miliard eur.

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise 

„Bude to dohoda, která jde za hranice tarifů. Spojí trhy a odstraní bariéry. Odhaduje se, že až nabyde účinnosti, evropská ekonomika vzroste o půl procenta HDP, což v překladu znamená desítky miliard eur a desítky tisíc nových pracovních pozic každý rok.“

Podle Barrosa sice vyjednávání nebude snadné, ale výsledek by měl být přínosem pro obě strany. Komisař EU pro obchod Karel De Gucht řekl, že z dohody nebudou vyloučeny žádné sektory, nicméně EU později předloží seznam odvětví, která považuje za citlivá. „Zvláště pro eurozónu je to naprosto přelomová zpráva, protože ta by z takové vzájemné dohody těžila daleko nejvíc,“ míní David Marek, hlavní ekonom Patria Finance. „Ty dopady by mohly být srovnávány s tím, jak nám pomohlo zařazení do Evropské unie,“ dodal Marek.

Pavel Neset, prorektor Vysoké školy obchodní:

„Česká republika je jedna z nejvíc závislých evropských ekonomik na vývozu. Troufl bych si odhadovat, že by export možná vzrostl i o pět procentních bodů.“

Dohoda by mohla být na stole do dvou let

Představitelé obou stran doufají, že jednání budou dokončena během dvou let. Jejich cílem bude odstranit mezi ekonomikami dovozní cla, která nyní dosahují v průměru čtyř procent, a omezit administrativní překážky vzájemného obchodu.

K zahájení rozhovorů vyzval v úterý americký prezident Barack Obama, konkrétně v poselství o stavu unie. Bílý dům uvedl, že mezi EU a USA se už dnes každoročně zobchodují zboží a služby za téměř bilion dolarů.

Barack Obama ve zprávě o stavu unie

„Volný a férový obchod mezi oběma stranami Atlantiku podpoří miliony dobře placených amerických míst.“

Zdroj: Guardian

Myšlenky na vytvoření zóny volného obchodu mezi oběma mocnostmi zazněly na loňském Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Návrh tehdy nastínila německá kancléřka Angela Merkelová a podpořil jej britský premiér David Cameron, podle jehož tehdejšího vyjádření by se díky těmto dohodám mohl hrubý domácí produkt EU zvýšit zhruba o desítky miliard eur.