Dubaj musí mít samá nej, i nejvyšší ruské kolo na světě

Dubaj - Spojené arabské emiráty se v posledních letech snaží překonat dosavadní výškové rekordy. Například v Dubaji vznikne nový umělý ostrov Bluewaters Island v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (30 miliard korun), jehož dominantou se stane největší ruské kolo na světě - Dubai Eye.

Právě extravagantními projekty se Dubaj v minulém desetiletí proslavil po celém světě. Umělý ostrov ve tvaru palmy nebo největší mrakodrap na světě byly přitom většinou financovány dluhy, což po zhroucení realitního trhu v roce 2008 vedlo v emirátu k finanční krizi.

Dubajské kolo vyroste do výšky 210 metrů

Po vzoru slavné londýnské atrakce se bude vyhlídkové kolo jmenovat Dubai Eye (Dubajské oko) a má se vyšplhat až na 210 metrů. Jeho londýnský vzor měří na výšku 135 metrů.

Za projektem Bluewaters stojí společnost Meraas Holding, která už v listopadu dostala v Dubaji zakázku na výstavbu komplexu pěti tematických parků. Výstavba by měla být zahájena v dubnu a generálním dodavatelem vyhlídkového kola bude jihokorejská společnost Hyundai Contracting a projektant londýnského kola Starneth Engineering.

Dubai Eye
Zdroj: ČT24/jeleeb.com

Dubajský emirát se dostal z krize díky svému zaměření na obchod, přepravu a turistický ruch. Od roku 2011 těží také z pozice „bezpečného přístavu“ pro peníze z Blízkého východu a severní Afriky, kdy v neklidných dobách „arabského jara“ z Egypta, Tuniska, Sýrie a dalších arabských zemí odcházely velké sumy kapitálu.