USA si vydupaly kontrolu nad účty svých krajanů ve Švýcarsku

Washington - Spojené státy a Švýcarsko se dohodly a podepsaly smlouvu o společném postupu proti daňovým únikům. Tím pádem budou muset švýcarské bankovní domy předkládat více informací o účtech, které u nich mají američtí občané. Smlouva je zatím poslední ze série podobných dohod mezi USA a dalšími zeměmi, které se snaží prosazovat nový daňový zákon FATCA přijatý v roce 2010.

„Jsme rádi, že Švýcarsko s námi podepsalo bilaterální smlouvu, a doufáme, že další takové smlouvy uzavřeme i s dalšími jurisdikcemi,“ prohlásil úřadující ministr financí Neal Wolin.

Podle nového zákona mají zahraniční finanční instituce povinně informovat amerického správce daně Internal Revenue Service (IRS), jestli u nich mají američtí občané účet s vyšším zůstatkem než 50 000 dolarů (asi 952 000 korun). Nový zákon byl přijat po skandálu s nepřiznanými penězi ve švýcarských bankách.

Dohodu musí ještě schválit švýcarský parlament

Zatím má smlouva o boji s daňovými úniky jen status mezivládní dohody. Aby byla platná, musí ji ratifikovat ještě švýcarský parlament. Americký Senát ji naopak schvalovat nemusí. Obě země už měly text smlouvy prakticky hotový v prosinci.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Správce daně začne podle zákona FATCA od příštího roku rozdávat vysoké pokuty těm finančním institucím, které se zákonem nebudou řídit. Bankám a dalším finančním institucím, které nebudou ve shodě s novým zákonem, bude hrozit v krajním případě i zákaz činnosti v USA.

Přitom Švýcarská bankovní asociace dohodu se Spojenými státy vítá. Nadále ale kritizuje povinnost být s tímto zákonem ve shodě a nelíbí se jí ani administrativní náklady, které jsou s aplikací zákona spojené.