Konina jako strašák? V Belgii se podává jako delikatesa

Londýn - Britský skandál kolem koniny v hovězích hamburgerech stále neskončil. Potravinářská inspekce dokonce nařídila prodejcům potravin povinně otestovat všechny výrobky z hovězího masa. V jednom městečku v Belgii ale právě na konině vydělávají. Díky skandálu ho teď jezdí ochutnat turisté z celé Evropy. Členské země Evropské unie mezitím schválily celoevropský plán na intenzivnější namátkové testy DNA.

Vilvoorde je městečko ležící v samém srdci Belgie. Už dlouho se pyšní netradiční kuchyní. Tamní restaurace De Kuiper totiž nabízí pokrmy připravené z koňského masa. Majitel a šéfkuchař Alfons Gulickx zdědil restauraci po svém otci a snaží se ji vést dál ve stejném duchu. „Naše nabídka je poměrně jednoduchá. Používáme pouze jeden druh masa - koňskou panenku. Tu pak máme buď grilovanou, syrovou nebo jako tatarský biftek,“ řekl majitel restaurace Alfons Gulickx.

Koňské maso je tučnější než hovězí a obsahuje víc cukru. Podle lékařů je ale zdravější, protože v sobě má vyšší obsah železa. „Chuť dělá nejvíc velké množství glukózy a železo. Kůň je většinou společník a svobodné zvíře, jeho maso je pak velmi kvalitní. To se pak odráží v chuti,“ konstatoval Gulickx.

Koňské maso
Zdroj: ČT24

Hans Bonté, starosta Vilvoorde:

„Lidem ve vesnici se přezdívá Pjeirrefretters, to znamená pojídači koní. Většina lidí se sem ale vrací právě kvůli koňským steakům.“

Skandál s koninou? Pro nás reklama, říká majitel restaurace

Podle něj je nejlepší maso ze starých koní. Steaky z nich mají prý bohatší chuť. Restaurace ho odebírá hlavně z Jižní Ameriky. Skandál kolem prodejů koniny je pro ně prý nejlepší reklamou. „Pokaždé když je v televizi něco ohledně koní a jejich masa, vždy přijde více lidí, kteří ho chtějí ochutnat,“ podotkl majitel restaurace.

Restaurace funguje už přes padesát let. Předtím byla spojená s řeznictvím, které v roce 1983 zavřeli. Menu se podle majitele za celou dobu nezměnilo - standardní půlkilový steak tam stojí 13 eur.

Skandál s koňským masem, které bylo zaměněno za hovězí, mezitím nabývá na síle. Francouzská potravinářská společnost Spanghero odmítla obvinění, že podváděla. Ředitel podniku v rozhovoru v rozhlasové stanici RTL řekl, že má důkazy, které prokazují nevinu firmy. Z podvodů firmu ve čtvrtek obvinily francouzské úřady, podle nichž vyšetřování naznačuje, že naopak rumunský dodavatel masa jednal v dobré víře.

Skandál se v polovině ledna objevil ve Velké Británii a v Irsku. Podobných případů se později objevilo více. Koňské maso není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem.

V Británii zatkli první podezřelé

Britská policie zadržela tři lidi, kteří jsou podle ní do skandálu se zaměňováním masa zapleteni. Všichni jsou z Velké Británie a pracují na jatkách a ve zpracovatelském závodě, kde úřady tento týden provedly razii a odebraly vzorky masa.

„Policie pokračuje ve vyšetřování, pokračují také testy v samoobsluhách, v sítích, jako je Tesco, kde v posledních dnech byly oznámeny nálezy,“ konstatoval spolupracovník Radiožurnálu v Londýně Milan Kocourek. Londýnské Timesy včera napsaly, že vláda už nemůže vinit například polské nebo rumunské firmy, protože je vina i na domácí půdě. 

Případů zatím dál přibývá. Ve 47 školách na severu Anglie byly nově objeveny zbytky koňského masa v některých jídelnách. „Jednalo se o mleté hovězí se zapečenou bramborovou kaší,“ podotkl Kocourek.

Koňské maso
Zdroj: Ingo Wagner/ISIFA/EPA

Konina možná už i v Rusku

Koňské maso v produktech z hovězího se už možná dostalo také na ruský trh. Tamní úřady vyzvaly evropské orgány pro ochranu spotřebitelů, aby s ruskou stranou koordinovaly výsledky vyšetřování skandálu. Moskva zároveň vyzvala Evropskou unii, aby zlepšila kontroly kvality a pohybu potravin po unii.

Členské země Evropské unie už schválily celoevropský plán na intenzivnější namátkové testy DNA, které mají odhalovat koňské maso prodávané jako hovězí. Země tak chtějí zjistit rozsah skandálu a zamezit jeho šíření. Na nákladech na testování masa se bude podílet Evropská komise, která plán ve středu navrhla.