Třetina Britů se po skandálu s koninou bojí polotovarů

Londýn - Skoro třetina Britů se po odhalení případu koňského masa vydávaného za hovězí rozhodla nekupovat polotovaty. Sedm procent dotázaných dokonce tvrdí, že maso přestali jíst úplně. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnily listy Sunday Mirror a The Independent. I v České republice začalo kvůli skandálu s koninou testování masa. Členské státy EU totiž už v pátek schválily celoevropský plán kontroly potravin.

Průzkumu společnosti ComRes se zúčastnilo 2002 dospělých Britů. Předem připravené pokrmy odmítá kupovat 31 procent dotázaných. Pro zákaz dovozu všech produktů obsahujících maso se do vyjasnění jejich původu vyslovilo 53 procent respondentů, proti bylo 33 procent.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí se v polovině ledna objevil v Británii a v Irsku. Podobných případů se později vyskytlo více a do kauzy byly zataženy i další evropské země. Koňské maso není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem.

Britská policie zadržela tři lidi, kteří jsou podle ní do skandálu se zaměňováním masa zapleteni. Všichni jsou z Británie a pracují na jatkách a ve zpracovatelském závodě, kde úřady tento týden provedly razii a odebraly vzorky masa.

Kvůli koňskému masu začalo i v České republice intenzivní testování masných výrobků. „Provádíme analýzy nejen pro státní orgány, ale i pro soukromou klientelu. Vyšetřili jsme již několik vzorků, zaslaný vzorek by měl být přibližně o 200 až 250 gramech,“ přiblížil Bronislav Šimek ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Práce přibude všem veterinárním ústavům v Evropské unii. Členské státy totiž už v pátek v Bruselu schválily celoevropský plán na častější namátkové kontroly potravin. Země chtějí zjistit rozsah aféry a nahrazování hovězího masa koňským zamezit.