Policie si posvítila na čtyři případy ČEZu

Praha - Policie vyšetřuje v elektrárenské společnosti ČEZ nejméně čtyři případy, u nichž bylo podáno trestní oznámení nebo na ně upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS). O krocích protikorupčního útvaru a pražské hospodářské kriminálky informuje Mladá fronta DNES. Jednou z nejvážnějších kauz může být podezření z nevýhodného prodeje poloviny německé firmy Mibrag Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH).

Současně se detektivové zajímají i o transakce mezi ČEZem a jeho pobočkou ČEZ Albania, rozsah a cenu zakázky pro subdodavatele při stavbě meziskladu jaderného paliva v Temelíně a také o podezření, zda polostátní firma ČEZ dodržuje zákon při zadávání miliardových zakázek prostřednictvím své dceřiné firmy Škoda Praha Invest.

Policie se zaměřila také na prodej podílu ve firmě Mibrag 

„Ano, policie se na nás průběžně obrací s dotazy, a to již v průběhu delší doby, téměř rok. Poskytli jsme jí veškeré informace,“ potvrdil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Protikorupční policie prošetřuje podezření z nevýhodného prodeje a zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování povinností při správě cizího majetku v případě německých dolů Mibrag na základě trestního oznámení podaného přes Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Problém prodeje Mibragu, který si ČEZ koupil v roce 2009 napůl se skupinou EPH, spočívá v nejasných finančních tocích celé operace. Podle informací Mladé fronty si už detektivové v ČEZu vyžádali velké množství dokumentů. Oficiálně však policie nechce případ komentovat.

ČEZ prodal podle expertní studie poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag příliš levně a tratil minimálně miliardu korun. ČEZ to však už dříve popřel. Policie navíc nechce oficiálně případ komentovat. „Nebudeme poskytovat žádné informace,“ dodal mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.