Juračka: Zákaz polských potravin? Chceme stopku jen pro některé výrobce

Praha – Česko by mělo dočasně zakazovat zahraničním výrobcům závadných potravin dovážet do země své výrobky. Navrhuje to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, který tak reaguje na opakující se skandály s polskými potravinami. Plošný zákaz dovozu polského zboží, o němž se hojně diskutuje, ale považuje za kontraproduktivní; postihl by podle něj totiž i ty české podniky, které mají v Polsku své závody.

„Ochrana spotřebitele je náš společný zájem, ale nevyřeší ji plošný zákaz dovozu polských potravin, ale zákaz týkající se konkrétního výrobce a dodavatele,“ uvedl Juračka. „Dovezeš nějakou potravinu, ve které je jed na krysy, máš zákaz rok dovážet potraviny do České republiky,“ uvedl v reakci na nedávný nález jedu k hubení hlodavců v polských oplatkách jako příklad Juračka. Jména zahraničních výrobců, kteří dovezli do Česka nebezpečnou potravinu, by podle něj navíc mohla být zveřejňována na zvláštním internetovém portálu.

Plošný zákaz pro dovoz potravin by ale podle něj byl kontraproduktivní, protože by postihl i tu část tuzemského potravinářského průmyslu, která má v Polsku své závody. Svou roli podle Juračky hraje i členství v Evropské unii. „Jsme součástí EU, a pokud stojíme o jednotný vnitřní trh, není možné konkrétnímu členu či výrobku zakázat prodej v jiném členském státě.“

  • Zdeněk Juračka: „Bylo by dobré, abychom se zamysleli na tím, jestli chceme být populističtí a vyhovět tlakům, ať už mediálním, nebo politickým. Buďme realisti a na trhu se chovejme tržně.“

S návrhem Svazu obchodu a cestovního ruchu souhlasí i ředitelka Česko-polské obchodní komory Magdalena Holeksová. „Nemůžeme všechny házet do stejného pytle, ne všichni výrobci polských potravin jsou vinni na tom, že se někdo ve výrobě dopouští špatných praktik. Ti, kteří dělají špatné věci, by měli být potrestáni,“ uvedla ve vysílání ČT24.

Polské potravinářské aféry

Sérii zpráv o polských potravinách loni v únoru zahájila tzv. solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Pověst polských výrobků utrpěla další ránu hned v březnu, kdy tamní policie zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. V listopadu veterináři stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojně odděleného masa. Letos se na českém trhu objevily polské oplatky, které mohou obsahovat jed na potkany. V důsledku afér se ozývají požadavky na částečný či úplný zákaz dovozů polských potravin.

Podle Juračky stojí za množstvím odhalených potravinářských skandálů kvalitní práce české veteriny a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Jsou plně funkční, dělají svou práci dobře. Kdyby stejná úroveň dozorových orgánů byla v Polsku, nemůže nikdy dojít k tomu, aby byly takovéto potraviny dávány na trh.“

Proti tomu tvrzení se ovšem Holeksová ohrazuje: „Pokud by byla nějaká nespokojenost s kontrolou polských potravin, Brusel a Evropská unie by do toho zasáhly.“ Upozornila i na to, že hlavními odběrateli polských potravin jsou Němci a Britové, přičemž ani jedna země nemá s polským jídlem na rozdíl od Česka problém.

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupá hlavně kvůli jejich nízké ceně. Růst prodejů v posledních letech nezastavily ani výše zmíněné aféry.

Vyjádření Zdeňka Juračky a rozhovor s Magdalenou Holeksovou (zdroj: ČT24)