Berlusconi: ECB je slabá, euro taky. Ne každý u něj vydrží

Řím - Jestli se z Evropské centrální banky (ECB) nestane takzvaný věřitel poslední instance, můžou některé země opustit eurozónu. Myslí si to bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Také díky názorům proti evropské byrokracii mu před parlamentními volbami v Itálii narůstají preference.

Silvio Berlusconi

"Euro je slabá měna, protože nemá centrální banku, která by ho podpořila. Pokud nadále nebude mít banku, která bude garantovat státní dluhopisy a která není připravena tisknout peníze, některé země mohou být nuceny vrátit se k národním měnám."

zdroj: Corriere della Sera

V podobném tónu se o malých pravomocích ECB vyjádřil Berlusconi už dříve. 76letý mediální magnát Berlusconi tehdy za možného kandidáta, který by mohl eurozónu opustit, označil například Itálii. Z eurozóny by podle něj mohlo odejít i Německo, i když z jiných důvodů než slabé země jižního křídla. Berlusconi ovšem své výroky ve většině případů později opravil.

„Pokud Německo nebude akceptovat, že ECB musí být skutečnou centrální bankou, a pokud se úrokové sazby nesníží, budeme nuceni opustit euro a vrátit se k naší vlastní měně, abychom byli konkurenceschopní,“ prohlásil loni v prosinci Berlusconi.

Věřitelem poslední instance je instituce poskytující úvěry komerčním bankám a dalším relevantním institucím, které se dostanou do finančních potíží a nemohou si úvěry jinak zajistit. Zpravidla tuto funkci plní centrální banky. Americká centrální banka (Fed) takovou funkcí na rozdíl od ECB disponuje.

Řím
Zdroj: Ray Tang/Isifa/Rex Features

Berlusconi by v případě vítězství rušil daně zavedené Montim

Itálie se potýká s vážnou hospodářskou krizí. Berlusconi proti ní nechce bojovat zvyšováním daní, ale snižováním nákladů na byrokracii. V případě volebního vítězství chce odstranit nenáviděné zdanění nemovitostí, které loni zavedl nynější premiér Mario Monti. Už vyměřené daňové odvody chce Berlusconi daňovým poplatníkům vrátit. Slíbil rovněž, že sníží daň z příjmu, nezvýší daň z přidané hodnoty a nezdaní bohaté.

Tamní centrální banka nedávno předpověděla, že hrubý domácí produkt letos poklesne o celé jedno procento, zatímco dřívější prognózy hovořily o 0,2 procenta. Nezaměstnanost se má do příštího roku zvýšit až na dvanáct procent.

Parlamentní volby v zemi římské začínají už v neděli

Italové půjdou k volebním urnám 24. a 25. února, tedy už v tuto neděli a v pondělí. Berlusconi favoritem voleb není, volební průzkumy dávají nejvíc šancí středolevé koalici vedené Demokratickou stranou Piera Luigiho Bersaniho. Rozdíl mezi tímto seskupením a Berlusconiho středopravou koalicí se ale v poslední době zmenšuje.

Římský protest proti sociální nerovnosti
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

I kdyby se nakonec podařilo Berlusconiho uskupení vyhrát, miliardář se prý premiérem nestane. Tato funkce podle něj připadne Angelinovi Alfanovi, tajemníkovi Berlusconiho strany Lid svobody. Sám Berlusconi prohlašuje, že se v příští vládě stane ministrem hospodářství či průmyslu, případně obojího.

Vydáno pod