Automobilky trpí, kupujeme nejméně aut od roku 1990

Praha - Prodej osobních aut v Evropě je na minimu, v lednu se prodalo jen 918 tisíc vozů. Jde o nejnižší číslo od roku 1990, kdy se údaje začaly sledovat. Podle Evropského sdružení výrobců automobilů jde o meziroční pokles o 8,5 procenta.

Problematické období tak pro automobilky nekončí a po neúspěšném roku 2012 přichází ještě horší leden. Čísla registrací aut ukazují, že lidé s nákupy dál váhají. K tomu se na začátku roku mohly přidat i účetní důvody. Například firemní auta společnosti kupují spíš na konci roku. 

Michael Kudela, šéfredaktor časopisu Auto motor a sport

„Pokles je výrazný. I leden se bohužel zapsal do měsíců, které začaly ještě někdy na podzim 2011 sérii trvalých poklesů prodejů automobilů v západní Evropě nebo v Evropě celkově.“

Nejhůře se mezi velkými automobilkami dařilo značkám Ford, Peugeot nebo Toyota. Ford v Evropě dlouhodobě bojuje s problémy. Už dříve oznámil, že bude snižovat kapacity a zavře tři výrobní závody. 

Prodejcům ve Francii, Itálii i Řecku se nedaří

Některé trhy provází mnohem větší pokles prodejů. „Například Francie, Španělsko a Itálie registrují meziročně propady v řádech statisíců automobilů. A to se samozřejmě projeví u značek, které jsou na takových trzích závislé,“ vysvětluje Kudela. 

Prodej aut prudce klesl v Řecku a Nizozemsku, v obou případech o více než 30 procent. Výrazně klesl i na Kypru a ve Finsku. Naopak na Islandu se prodej o téměř 44 procent zvýšil, výrazný nárůst má rovněž Estonsko, ale i třeba Velká Británie. 

Firmy se proto šetření musí přizpůsobovat, auta proto zlevňují nebo rovnou uvádějí menší modely. „Lidé jsou ochotni utrácet za auta stále méně a méně. Proto slyší na různé slevové akce a vyhledávají všechny možnosti, aby za auta dali méně peněz, než dávali ještě nedávno,“ doplňuje redaktor Autoweek.cz Vladimír Rybecký. 

Automobilky jsou pro mnoho evropských států klíčovým průmyslem. Jejich prodejům tak už na začátku problémů pomáhaly například šrotovným nebo podporou ekologických vozidel, která v některých platí dodnes. Váhavosti kupujících ale podle odborníků příliš nezabránily.