Těžba břidlicových plynů: Prioritní je ochrana přírody, rozhodla vláda

Praha - Vláda se postavila proti zákazu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Poslanecká norma podle ní obsahuje sporné body. Autoři novely z řad zákonodárců ČSSD a Věcí veřejných (VV) poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu na životní prostředí. Naopak schválila vláda návrh, podle nějž je prioritním veřejným zájmem, který může vést k nepovolení průzkumných vrtů, ochrana životního prostředí. Nyní je takovým veřejným zájmem stejně ochrana přírody, jako potřeba nerostných surovin. O konečném osudu návrhu, který kromě břidlicových plynů zahrnuje i zplyňování uhlí, rozhodne parlament.

Těžba zemního plynu hydraulickým štěpením, takzvaným frakováním, je podle některých záchrana pro světovou ekonomiku a cesta k bohatství, podle jiných zase smrtící hazard. Do vrtů se vstřikuje směs vody a chemikálií, aby se břidlicový plyn dal těžit. Přísady se obvykle v průběhu těžby obměňují. Podle kritiků je ale právě v nich skryté nebezpečí. „Hlavní obavy máme o zásoby pitné vody, které tady jsou,“ uvedla Eva Janečková ze sdružení Stromodění.

Ministerstvo: Alternativní metoda neexistuje

Podle ředitele odboru geologie ministerstva životního prostředí Martina Holého neexistuje alternativní metoda zjištění ložisek břidlicového plynu. O ložiscích této suroviny v České republice přitom nemáme zatím informace, pouze předpokládáme, že by se mohl nacházet v místech výskytu většího masivu břidlicových hornin, tedy v severovýchodních Čechách, na severovýchodě Moravy, ale i takzvaném Barrandienu mezi Prahou a Berounem. „U nás vlastně žádná ložiska nemusí být,“ uvedl Holý.

„Průzkum je věc soukromé investice soukromé firmy a jen jeho výsledek ukáže, zdali jsou, nebo nejsou zbytečné a ty peníze jsou marno, nebo nemarno utracené,“ vysvětlil Holý. Ministerstvo proto výzkum nevylučuje, stejně jako inspiraci v zahraničí, samotná těžba je ale spíše otázkou poměrně vzdálené budoucnosti. „Doposud žádný průzkum neběží, odhad pro evropské podmínky od prvního průzkumu k těžbě je mnoho let,“ řekl Holý.

Vládní návrh: Veřejný zájem a zplyňování uhlí

Rozdílem mezi vládním a poslaneckým návrhem je hlavně v tom, že poslanecký návrh se věnuje jen metodě hydraulického štěpení. Tato metoda, která není současnou legislativou vymezena, se v současnosti běžně používá jednou až dvakrát ročně při dotěžování ložisek zemního plynu a nejsou známé její negativní vlivy na životní prostředí. „Je to metoda občasně užívaná zatím bez známých dopadů,“ vysvětlil Holý.

Naproti tomu vládní návrh v sobě zahrnuje nejen problematiku plynu z břidlic, ale i získávání zemního plynu zplynováním uhlí. Vládní návrh také obsahuje deklaraci veřejného zájmu, která umožní při použití současné legislativy průzkum nepovolit.

Oddechnout si mohou obyvatelé Berounska, kde těžaři s žádostí neuspěli. Zamítavé stanovisko, proti kterému se ale mohou odvolat, dostali těžaři na Trutnovsku a Valašsku. Místní ale spokojeni nejsou. V Podkrkonoší mají těžaři stále zájem o území 26 obcí a ani po roce vyjednávání a slibování nemají starostové větší jistotu než na začátku. S těžbou nesouhlasí ani obce na Valašsku, ložiska břidlice tady navíc zasahují do CHKO Beskydy.

Těžaři se chtějí obrátit na soud

Odložení průzkumu ale podle starostů měst, kde by se mohlo těžit, nic neřeší. Problém se tak podle nich jen odkládá. Proti starostům a ministerstvu životního prostředí se postavili těžaři, někteří z nich už totiž měli svůj byznys v Česku rozplánovaný. A teď se chtějí společně obrátit na soud.

„Kdybych se mohl rozhodnout, jestli mít za okny svého domu spalovnu, skládku nebezpečného odpadu nebo velikou továrnu nebo vrt na hydraulické štěpení, já osobně bych hlasoval pro ten vrt,“ myslí si Milan Geršl z Institutu čistých technologií těžby a užití energetických surovin při Vysoké škole báňské v Ostravě.

Kabinet dále schválil zprávu ministerstva životního prostředí o aktuálním stavu těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu a jejích předpokládaných dopadech. Vláda se usnesla na tom, že se nebude stanovovat průzkum, pokud nebude zajištěna ochrana životního prostředí.


Odpůrci těžby trvají na zákazu průzkumu

Koalice STOP HF složená z občanů, občanských iniciativ, obcí a měst (KSHF; zkratka HF= hydraulické frakování čili štěpení) bez ohledu na vládní rozhodnutí prosazuje úplný zákaz průzkumu pro eventuální těžbu břidlicových plynů. 

„Vláda, přestože byla Koalicí STOP HF seznámena dvěma otevřenými dopisy detailně se situací v kauze břidlic, odmítla pomoci řešit de facto otázku ohrožení národní  bezpečnosti, kterou HF metoda představuje. Vláda tak dala jasný signál, že ignoruje přání stovek měst a obcí a desetitisíců občanů, kteří se již rok snaží, aby byl zákon schválen,“ stojí ve stanovisku koalice, které portálu ČT24 poskytl vedoucí národní kampaně KSHF Jiří Malík. Stanovisko dále varuje před hazardem s životním prostředním a zdravím obyvatel.