ČEZ v Bulharsku pravidla neporušil, tvrdí Kalousek

Praha/Sofie - Společnost ČEZ se v Bulharsku nedopustila ničeho, co by bylo možné označit za hrubé porušení licenčních podmínek. Firma dodržuje legislativu Bulharska i Evropské unie. Po jednání vlády to prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle bulharského regulátora však česká energetická jednička mimo jiné překročila tamní zákon o veřejných zakázkách. Bulharský regulační úřad zmírnil včerejší prohlášení o odebrání licence firmě ČEZ. Firmě prozatím licence odebrána nebyla a úřad jen zkoumá rozsah případných závad.

Ministr financí vyjádřil přesvědčení, že správní řízení s ČEZem bude vedeno férově a v duchu pravidel Evropské unie. Pokud by tomu tak nebylo, jsou společnost i český stát, jako její akcionář, připraveny podniknout veškeré potřebné právní kroky k ochraně investice. Podle Kalouska ČEZ a v konečném důsledku ani český stát kvůli situaci v Bulharsku žádné ztráty neutrpí.

Místopřededa TOP 09 po jednání kabinetu rovněž zdůraznil, že investice ČEZu v Bulharsku je návratná. Od roku 2005, kdy ČEZ získal majoritu v bulharských distribučních společnostech, už kumulovaný hospodářský výsledek v zemi přesáhl prostředky vložené do investice. Podle ministra se v souvislosti se současnou situací v Bulharsku nechystají žádné personální změny v dozorčí radě ČEZu. Kalousek uvedl, že není důvod vyvozovat personální důsledky z výsledku investice, která je úspěšná a návratná.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Okamžitým odebráním licence ČEZu pohrozil bulharský premiér Bojko Borisov. I když podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, proces směřující k odebrání licence byl zahájen. Podle bulharských úřadů ČEZ manipuloval s elektroměry při jejich instalaci a dělal chyby v zadávání zakázek.  

Případné odebrání licence se protáhne, není ale stoprocentní

Podle Rokova je slyšení držitelů licence z obou společností naplánováno na 16. dubna. „Cílem těchto procedur je přesvědčit se o tom, že způsobená pochybení jsou natolik závažná, že může k odebrání licence dojít, aniž by to vyvolalo negativní následky,“ vysvětlil Rokov. „Jakmile bude proces u konce, můžeme sáhnout k tomuto extrémnímu kroku a licenci odebrat,“ doplnil.

Rokov připustil, že ČEZ o licenci přijít nemusí. „Proces teprve začal, a pokud úřad zjistí, že pochybení lze napravit a ČEZ nápravu zajistí, o licenci nemusí přijít. Ztratí ji ovšem, pokud škody napravit nelze,“ ujistil Rokov. Z jeho prohlášení vyplynulo, že hlavním důvodem nespokojenosti bulharského regulátora je údajné obcházení zákona o zadávání veřejných
zakázek.

ČEZ podle Bulharů porušil zákon o veřejných zakázkách

Rokov prohlásil, že podnětem ke kontrole regulační komise byla prověrka, kterou v distribuční společnosti ČEZ provedla bulharská finanční inspekce. Její zpráva, vypracovaná 8. února, upozornila na pochybení zjištěná v činnosti společností ČEZ Distribution a ČEZ Electro. „Většinou se týkají porušení zákona o veřejných zakázkách, chyb v protokolech o instalaci elektroměrů a zpoždění povinných výkazů,“ upřesnil bulharský činitel. ČEZ Electro podle Rokova porušila i závazná pravidla pro zavádění zelené energie. Firmy jsou povinny nové metody zavádět počínaje datem oznámení, ale česká společnost tak údajně neučinila po řadu měsíců a „dluží kvůli tomu státnímu operátorovi rozvodné sítě miliony leva“. 

Za řízením o odebrání licence ČEZu ovšem nejspíše stojí hlavně protesty proti vysokým cenám elektřiny. „Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem,“ nechal se slyšet bulharský premiér. Pokud firma o licenci přijde, mohlo by to pro ni znamenat miliardové ztráty. Situaci tak chce s bulharskými zástupci řešit premiér Petr Nečas.

Bojko Borisov, bulharský premiér

„Včera jsme udělali maximum pro to, abychom vyslyšeli požadavky demonstrujících. Ode dneška už vláda nemůže udělat prakticky nic dalšího, aby jim pomohla.“

Borisov přitom o odebrání licence ČEZu mluvil už v úterý kolem poledne. Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev pak zdůraznil, že je to složitý proces: „Nemůžu komentovat, zda a kdy bude ČEZu odebrána licence, protože je to v pravomoci regulačního úřadu.“ Ministr dodal, že odebrání licence je proces, a ne jediný krok.