Klaus: Za bulharskými problémy ČEZu je politický boj

Praha - Podle prezidenta Václava Klause jde v Bulharsku, kde polostátní společnosti ČEZ hrozí odebrání licence na distribuci elektřiny, o politický boj. ČEZ je pouze nástrojem, ne příčinou tohoto boje, uvedla hlava státu pro Českou televizi (ČT). Stejného názoru je i samotná společnost, která se proti obvinění ze strany Bulharska hodlá bránit. ČEZ je přesvědčen, že jeho dceřiné firmy v Bulharsku neporušily žádné z ustanovení, kterými se musí řídit všichni ostatní hráči na trhu. Řízení o odebrání licence proto považuje za neopodstatněné.

Rezignace bulharské vlády a premiéra podle Klause znamená, že situace v Bulharsku je
politickým bojem. „ČEZ je použit jako nástroj tohoto politického souboje, a ne jako příčina. To je moje čtení věci,“ řekl. Podle něj se podobné věci v zemi vynoří pokaždé, když se připravuje nějaká významná politická událost, například volby. Klaus by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci rezolutně zareagovaly.

ČEZ přemýšlí také nad stížností v Bruselu

Energetická skupina dosud z bulharské strany neobdržela žádné oficiální dokumenty týkající se licenčního řízení, veškeré informace má prý ČEZ pouze z médií. Zatím tak společnost nemůže podnikat žádné kroky k řešení situace. Firma má podle dnešního prohlášení bulharského regulátora tři dny na odvolání, slyšení zástupců české firmy se uskuteční v půli dubna.

Firma je v případě definitivního odebrání licence rozhodnuta bránit se u bulharských soudů, což je podle ČEZu jediná možnost, jak rozporovat rozhodnutí regulátora. „Paralelně zvažujeme stížnost u evropských orgánů. Věříme ale, že k těmto krokům nebude muset dojít,“ poznamenal Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

Ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle ČEZu došlo k politizaci problému, který souvisí s vyššími účty za elektřinu v měsíci prosinci. Tématu se prý kvůli nadcházejícím parlamentním volbám, které se budou konat v červenci, chytly menší opoziční strany. Právě tyto politické síly podle ČEZu začaly veřejně hovořit o zdražování cen elektrické energie.

Klaus si přeje, aby česká vláda na situaci v Bulharsku zareagovala velmi rezolutně. „Takový ten tichý a nezřetelný přístup našeho ministerstva zahraničí se mi zdá dvojnásob nepřijatelný,“ uvedl Klaus. Hlava státu si prý nedokáže představit, jak by reagovaly jiné členské vlády EU, pokud by se Češi podobně chovali k některé z jejich firem.

Proč se Bulharům zvýšily účty za elektřinu? Byla zima

Společnost ČEZ obhajuje skokové zvýšení účtů za elektřinu v prosinci prozaicky – Bulhaři v zimě více topili. Některé zákazníky prý mohl překvapit rozdíl oproti předchozímu roku, to lze ale vysvětlit teplotními rozdíly. Zatímco byl listopad extrémně teplý, prosinec byl zase extrémně studený. „Teplotní rozdíl mezi těmito měsíci byl letos asi 8 stupňů, přitom minulý rok to byly 2 stupně,“ vypočítal Pleskač.

Svůj vliv na nespokojenost Bulharů prý také má to, že v jihoevropské zemi neplatí zálohy. „V Bulharsku se odečítají elektroměry každý měsíc a oni platí každý měsíc aktuální spotřebu,“ dodal.

Bulharská vláda se zaměřila na zahraničního dodavatele elektřiny, aby tak odpoutala pozornost veřejnosti od vlastních vnitropolitických problémů, tvrdí Pleskač. „Toto jednání považujeme za velmi účelové, zaznamenali jsme velký politický vliv na rozhodování regulačního úřadu,“ prohlásil Pleskač.

Pleskač rezolutně odmítl, že by distribuční či obchodní společnost v Bulharsku skokově navýšila cenu elektřiny. „Mezi listopadem a prosincem se jednotková cena elektřiny nezměnila. Cena je od 1. 7. 2012 stále stejná,“ uvedl Pleskač s tím, že za vyšší účty může pouze to, že Bulhaři v zimě více spotřebovali. Bulhaři přitom podle energetické firmy za spotřebovanou jednotku elektřiny platí v rámci Evropské unie suverénně nejméně.

Podle ředitele Pleskače se do bulharských cen elektřiny postupně stále víc vkrádá příspěvek zákazníků na fotovoltaické zdroje. „Letos byl příspěvek na obnovitelné zdroje více než 10 procent, v minulém období to bylo jen něco přes tři procenta,“ uvedl manažer firmy s tím, že podíl distributora a obchodníka je pouze 9,3 procenta v rámci celkové ceny pro konečného zákazníka. „Tvrdit, že distributor a obchodník negativně ovlivňuje cenu elektřiny, je nesmysl,“ brání ČEZ Pleskač.

K odebrání by úřady podle firmy opravňovalo, kdyby ČEZ ohrozil dodávky elektřiny, soustavně porušoval licenční podmínky či neplnil požadavky regulátora. Podle ředitele divize
distribuce a zahraničí Tomáše Pleskače k ničemu takovému nedošlo.

Odebrání licence se zatím nekoná

Bulharský regulační úřad dnes na tiskové konferenci v Sofii zmírnil úterní prohlášení premiéra Bojka Borisova o chystaném odebrání licence bulharské odbočce firmy ČEZ. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen.

Budova ČEZu
Zdroj: ČT24

V Bulharsku vypukly na počátku února demonstrace proti vysokým účtům za elektřinu. Protestující se dožadovali znárodnění distribučních společností, které patří českým společnostem ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Zároveň požadovali demisi vlády, která ji dnes oznámila.