Rekordní rok 2012 pro české firmy: Akvizic v zahraničí nejvíc v historii

Praha - Počet fúzí a akvizic českých podniků loni stoupl o třetinu na 155. Vyplývá to z údajů mezinárodní poradenské společnosti Ernst and Young. Rostly i objemy prodejů. Česko bylo po Turecku a Polsku třetí nejúspěšnější v regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Za velkým nárůstem stojí také mimořádně velká transakce SPP

Energetický a průmyslový holding loni zaplatil za poloviční podíl ve Slovenském plynárenském průmyslu téměř 70 miliard korun. Transakce se tak stala jednoznačnou jedničkou českého trhu akvizic. Nebyla ale zdaleka jediná. „Nejsme ještě na úrovni předkrizových dat. Nicméně zaznamenali jsme setrvalý růst objemu transakcí i jejich počtu za poslední tři roky v řadě,“ konstatovala Petra Wendelová, partnerka pro fúze a akvizice v Ernst & Young.

Počet nákupů či prodejů podniků v Česku loni stoupl na 155 z 119. Vzrostl i objem, a to z šesti miliard na 8,3 miliardy dolarů (160 miliard korun). „V roce 2011 převažovaly nemovitostní transakce, tento trend se teď obrátil, jsou to hlavně výroba a služby,“ podotkl Petr Kříž, výkonný ředitel pro transakční poradenství v Ernst & Young.

Většina českých obchodů směřovala do regionu střední, východní a západní Evropy, nejvíce na Slovensko, do Maďarska, Německa a Francie. Češi se v roce 2012 stali dokonce nejaktivnějšími investory ve střední a jihovýchodní Evropě (12 transakcí).

Ze zahraničí přicházely investice hlavně ze Spojených států (osm), Německa (pět), Ruska a Velké Británie (po třech investicích). Zatímco američtí investoři se nesoustředili na jedno konkrétní odvětví, ruské a německé investice směřovaly převážně do výroby. Britové zde investovali především do farmacie.

Z jedenácti států zemí regionu střední a jihovýchodní Evropy je Česko v počtu transakcí třetí. Předstihly ho jen dvě několikanásobně větší ekonomiky, tedy Turecko a Polsko. Na posledním místě skončilo Chorvatsko.

Více než polovina transakcí se uskutečnila mezi ryze českými subjekty

České firmy v roce 2012 oznámily také 21 významnějších akvizic v zahraničí, což je nejvíce v historii. „Čeští podnikatelé za posledních dvacet let naakumulovali dostatek znalostí a kapitálu a chtějí růst, rozhlížejí se v okolních státech,“ míní.

Podle Ernst and Young by počet fúzí a akvizicí neměl klesnout ani letos. Největší z nich má být prodej plynaře Net4Gas v řádu desítek miliard korun.

Počet fúzí a akvizic českých podniků loni stoupl o třetinu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod