Další „revoluce“ na Kubě: Lidé po víc než půlstoletí zaplatí daně

Havana – Kuba má po více než padesáti letech nový daňový zákon. Naprostá většina lidí tak bude poprvé v životě platit daně. Tato povinnost pro ně totiž skončila s revolucí v roce 1959. Nyní se ale daně vracejí. Vláda totiž potřebuje po liberalizaci ekonomiky, kterou už několik let prosazuje, narovnat státní příjmy.

Celých 54 let po slavné kubánské revoluci přichází nová – daňová. V hlavní roli figuruje opět Castro – tentokrát ale bratr bývalého vůdce Fidela Raúl, který už uvolnil řadu oblastí soukromého podnikání.

Nyní přichází méně populární novinka. Nový zákon zahrnuje 19 daní a různé další příspěvky, včetně sociálního zabezpečení. „Zavedení daní má dvě roviny. Je to příspěvek Kubánců k prosperitě jejich země a jejich spoluobčanů. Na druhou stranu to vyžaduje i zodpovědnost státu, aby jasně ukázal, co s těmi penězi dělá, a odpovídal na dotazy občanů,“ konstatoval Vladimir Regueiro z ministerstva financí a cen.

Kubánci poprvé od revoluce zaplatí daně (zdroj: ČT24)

Lidé jsou zmatení, na úřadech se tvoří fronty

Většina Kubánců daně celý život neplatila a vládní nařízení je zaskočilo. Od začátku roku jsou na finančních úřadech fronty a zmatky. Lidé se snaží zjistit, jestli musí něco platit a kde mají sehnat správné formuláře. Vládu ale většinou podporují. „Jestli ty daně půjdou na dobré účely a lidi z nich budou mít užitek, tak s tím nemám problém. To je v pořádku. Potřebujeme spravovat silnice, domy a další věci, a to není zadarmo,“ řekla učitelka angličtiny Maria Teresa Oliverová.

Rozdíly ve výměře daní budou poměrně značné - třeba daň z příjmu má sazbu od 15 do 50 procent. Zákon navíc počítá s řadou úlev a odpisů. Drobní živnostníci tak dostanou do začátku podnikání několikaleté daňové prázdniny, zemědělci si zase můžou odečíst z příjmů až 70 procent jako náklady.

Vydáno pod