Do Česka proudila i konina z Irska

Praha - Do česka posílal produkty irský zpracovatel masa B&F Meats. Koňské maso bylo deklarováno jako hovězí. Tamní závod již byl uzavřen. Čeští inspektoři dnes odhalili nedeklarované koňské maso ve dvou dalších masných výrobcích. Ve státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdili koňskou DNA ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, podle nějž výrobky pocházejí z dovozu.

Do Česka přišlo koňské i z Irska

Irský zpracovatel masa B&F Meats dodával produkty z koňského masa označené jako výrobky z hovězího nejmenované firmě v České republice. Ministr zemědělství Simon Coveney řekl, že závod B&F Meats ve městě Carrick on Suir dodával do Česka koňské maso deklarované v češtině jako hovězí. Ministr dodal, že policie a zemědělská inspekce dnes závod B&F uzavřely.

„Nějaké zásilky pravděpodobně směřovaly do Zlínského kraje, takže kolegové v regionu je zastaví a prověří,“ uvedl mluvčí správy Duben. Podle irských činitelů se nesprávné označení masa v B&F objevilo jen u dodávky pro českou firmu.

B&F jsou nejstarší irská jatka, která mají v zemi licenci ke zpracování koňského masa. Své produkty legálně prodává irským a britským výrobcům pokrmů pro domácí zvířata a do Francie, kde se na rozdíl od britských ostrovů konina běžně jí.

Jen v Česku už zřejmě odhaleny čtyři případy záměny

„Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze,“ uvedl Duben. Definitivní výsledky budou podle něj v pondělí. Pokud se přítomnost koniny v obou produktech potvrdí, počet případů na českém trhu by stoupl na čtyři.

Do doby obdržení konečného výsledku budou podle mluvčího obě potraviny pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu. Má se jednat o 760 kilogramů masových kuliček a 360 kilogramů předsmažených burgerů.

Koňské maso
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Již v pondělí odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nedeklarované koňské maso namísto hovězího v lasagních od firmy Nowaco.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)
Vydáno pod