Jetpack: „Raketový batoh“ pro bohaté a nebojácné

Nový Zéland - Na leteckém trhu se objevila novinka, která umožňuje každému, kdo má volných 100 000 amerických dolarů, létat. Řeč je o raketovém batohu Jetpack, který dosahuje až stokilometrové rychlosti. Zpočátku byl navržen spíš pro zábavu, zájem však projevily i ozbrojené složky.

Létat volně jako pták je snem mnoha lidí. Díky letecké společnosti Martin Aircraft Company se možnost volného létání stává dostupnější. Firma představila svůj nejnovější model tryskového batohu Jetpack, který byl k vidění na jednom z největších světových veletrhů obranného průmyslu IDEX .

„Otáčí se to kolem dokola. Následně vytvoří proud vzduchu, který žene dolů. A jak proud klesá, vynese vás to vzhůru,“ říká k novince Glenn N. Martin, majitel společnosti Martin Aircraft Company.

Zpočátku byl navržen spíš pro zábavu. O jeho využití se ale začaly zajímat i vojenské speciální jednotky. Přístroj by vojákům mohl sloužit třeba k rychlé předávce jídla nebo dalším životně důležitým věcem. Unese totiž až stokilovou zátěž.

Více o společnosti a vynálezu ZDE

„Dostane se i do míst, kde vrtulníky nemají možnost přistát. Může létat městskými ulicemi, nahoru a dolů, to znamená, že může zastat práci pořádkových jednotek. Je to efektivnější než vrtulník. K létání ani nemusíte cvičit speciální piloty,“ doplnil Martin.

Řídit ho může téměř kdokoliv. Ne každý už si ale může létající zařízení pořídit. Jen pro srovnání - za podobnou částku, tedy zhruba 2 miliony korun, by si člověk mohl pořídit třeba úplně nové ultralehké letadlo.

"Jetpack může používat 63 až 108 kg těžký člověk, který projde školením trvajícím 15 hodin. Zařízení dokáže vyvinout maximální rychlost 100 km/h a má dolet asi 50 km. Za hodinu letu spotřebuje asi 40 litrů paliva," řekl Roman Všetečka ze serveru technet.cz

Speciální motor je navržen podle leteckého standardu tak, aby ochránil pilota. Přístroj je vybaven nejen padákem, ale i odolným tlumícím podvozkem. O rovnováhu a samotné vyvažování přístroje se stará počítač. Společnost plánuje, že prodá stovky těchto jetpacků ročně. Do budoucna chce vytvořit i jeho bezpilotní verzi.

Jetpack jako další rozměr létání (zdroj: ČT24)