Aféra s koninou: Bendl volá po tvrdých trestech, potvrzeny další případy

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl volá po tvrdém potrestání těch, kdo stojí za dovozem potravin s nedeklarovaným koňským masem. Odmítá zároveň nápad rozdat tyto potraviny chudým. Počet případů odhalené koniny v Česku se zvýšil na čtyři. Testy potvrdily přítomnost nedeklarovaného koňského masa v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic. Opatření, která by podobným aférám zabránila, opět probírali ministři v Bruselu.

„My očekáváme od té diskuse větší snahu trestat nekvalitu, zaměřit se na vymahatelnost evropských předpisů. Máme zkušenost s polskou solí. My víme, co by se mělo dít, kolikrát už jsme to tu prezentovali. Doufám, že se k tomu všichni postaví čelem a že budeme chtít systém, který bude poskytovat rychlejší informace a bude schopen postihovat ty, kteří budou šířit nekvalitu,“ řekl Bendl před začátkem jednání v Bruselu.

Ti, kdo do ČR tyto výrobky přivezli, by podle Bendla měli být tvrdě postiženi. „Aby všichni ostatní věděli, že budou-li klamat zákazníka, nečeká je v České republice nic jiného než tvrdý trest,“ uvedl Bendl. Zároveň je ale proti myšlence, že by se tyto potraviny měly rozdat chudým, jak navrhl německý ministr pro rozvojové záležitosti Dirk Niebel. „Já si prostě myslím, že je to ilegální potravina, která je klamavá, neměla by být dále distribuována,“ řekl Bendl, který také opět apeloval na občany, aby kupovali české potraviny.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24

Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna byla přítomnost koňské DNA potvrzena u dvoukilogramových balení výrobku Hovězí Burger předsmažený s datem výroby 21. 12. 2012, šarže L551201, výrobce PL 084001 VVE.

Ačkoli Státní veterinární správa uvedla, že se uvedené šarže výrobku nedostaly do prodeje, firma Bidvest uvedla, že zhruba 800 kg burgerů prodala.

Koňské maso obsahovaly také Kuličky z hovězího a vepřového masa balené po jednom kilogramu s datem maximální trvanlivosti 22. 1. 2014, které byly vyrobeny ve Švédsku pro Ikea food, číslo výrobce SE 237 EG.

Do Česka bylo možná dovezeno i blíže neuvedené množství koňského masa z Irska, které bylo označeno jako hovězí. Případ na základě avíza od irských dozorových úřadů aktuálně prověřují veterinární inspektoři ve Zlínském kraji. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy maso podle průvodních dokumentů směřovalo do společnosti Kovář plus s.r.o. v Kunovicích. „Podle varování, které jsme obdrželi, maso bylo označené jako hovězí, ale ve skutečnosti se jednalo o čistou koňskou svalovinu,“ uvedl Kopřiva.
   
Manažer prodeje a jakosti kunovické společnosti Kovář plus Jan Váňa odmítl, že by firma koninu kupovala a poté vydávala za hovězí maso úmyslně. Společnost prý s irským dodavatelem spolupracuje minimálně dva roky. Pokud by se podezření potvrdilo a místo hovězího masa byla na Slovácko skutečně dodána za hovězí označená konina, jednalo by se podle manažera kunovické firmy o podvod, který by tuzemského dovozce poškodil.

IKEA v Evropě zastavila prodej šarže mražených masových kuliček, u které české úřady objevily stopy koňského masa. „Zastavili jsme prodej této určité šarže masových kuliček na všech trzích, kde mohly být prodávané,“ potvrdila mluvčí švédského výrobce nábytku IKEA Ylva Magnussonová, podle ní šarži ve Švédsku vyrobila firma Familjen Dafgard a prodávala do 13 různých evropských zemích. Ostatních šarží masových kuliček se zastavení prodeje na těchto trzích netýká.

Konina odhalena i v polském burgeru
Zdroj: ČT24

IKEA ve Švédsku stahuje veškeré masové kuličky, jinde pouze danou šarži

IKEA se rovněž podle mluvčí rozhodla ve Švédsku kvůli obavám spotřebitelů zastavit prodej veškerých masových kuliček, bez ohledu na to, zda mají stejnou šarži, jako kuličky testované v Česku. V tuzemsku ale kuličky, vyjma uvedené šarže, v prodeji zůstanou. „Daná šarže výrobku byla proaktivně z preventivních důvodů již v pátek stažena z nabídky oddělení švédských specialit v našich prodejnách,“ uvedl mluvčí české pobočky IKEA Petr Chadraba.

„Na základě vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci a potvrzení ve Státním veterinárním ústavu v Praze nahlašuje Státní veterinární správa výsledky tohoto zjištění do systému rychlého varování RASFF pro ostatní členské státy EU,“ uvedl Duben.

Kvůli nepřiznanému podílu koniny v potravinách se zvedá vlna nevole i mezi chovateli koní. Ti jsou rozladění z toho, že si možná dali oběd s obsahem koniny, i když normálně by měli velký problém ho vzít do úst. „Já bych si to určitě nedal. Živíme se tím, děláme to jako sport, je to prostě pro nás přítel. Je to pro mě tabu, je to něco, jako jíst psa,“ konstatoval jeden z chovatelů David Pulka.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy, minulý týden i v Česku.

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek k situaci kolem koniny:

„Budu úplně otevřený. Myslím si, že se dělá hodně křiku kvůli koňskému masu. Koňské maso je na jedné straně nezávadné, ale je to obchodní podvod, s tím souhlasím. Ale já si myslím, že Evropa, střední Evropa, má úplně jiný problém s potravinami. Nekvalitní potraviny, zdraví škodlivé potraviny, nevystopovatelné potraviny, potraviny bez země původu - to jsou mnohem důležitější témata, kterými by se měla EU zaobírat - a my jsme i takováto témata už napsali do Bruselu. Myslíme si, že minimálně s problémem polských potravin je už třeba konečně něco dělat. Je to vážný problém, který zasahuje minimálně středoevropské regiony. To znamená, že když Evropská komise spustila takovou ofenzivu ohledně koňského masa, myslím si, že o mnohem větší přednost před takovouto ofenzivou má nekvalita potravin z některých členských států EU, anebo z dovozu třetích zemí do EU.“

Vydáno pod