Akcie v EU kvůli zvratu kolem italských voleb smazaly zisky

Londýn - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě smazaly všechny zisky, které nabraly během dne. Závěr obchodování totiž zkomplikoval dramatický vývoj kolem voleb v Itálii, kde se původně zdálo, že kontroverzní expremiér Silvio Berlusconi už další šanci nedostane. Nově se ale ukázalo, že Berlusconi může ovládnout Senát, hovoří se dokonce i o tom, že volby možná bude nutné opakovat.

Panevropský index FTSEurofirst 300 zpevnil o 0,04 procenta a uzavřel na 1 166,07 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, přidal 0,83 procenta na 2 651,40 bodu. V první reakci na odhady volebních výsledků přitom tento index vykazoval růst až o 2,7 procenta.

První odhady výsledků italských parlamentních voleb ukázaly, že v nich vyhraje seskupení kolem Demokratické strany. Ta má levicovější smýšlení a předpokládá se, že bude pokračovat ve střídmé rozpočtové politice. Později se ale ukázalo, že solidní šanci uspět v senátu má bývalý premiér Silvio Berlusconi, jehož finanční trhy nechtějí.

Může se tudíž stát, že parlament nebude schopen o ničem zásadním rozhodnout. „Pokud Berlusconi vyhraje, uvidíme odklon od rizika. V krátkodobém výhledu se zvýší výnosy italských státních dluhopisů,“ myslí si analytik společnosti Old Mutual Asset Managers Kevin Lilley. Za rizikové investice se považují především akcie. Lilley řekl, že ještě před volbami prodal akcie bank a pokud oficiální výsledky voleb ukážou, že Berlusconi skutečně v senátu uspěl, bude v prodeji akcií pokračovat.

Hlavní index italských akcií FTSE MIB vzrostl o 0,73 procenta na 16 351,99 bodu. Než se ukázalo, že Berlusconi a jeho spojenci mohou situaci výrazně zkomplikovat, index vykazoval nárůst až o čtyři procenta. Index německých akcií DAX přidal 1,45 procenta na 7 773,19 bodu, v průběhu dne ale přidával až 2,6 procenta. Francouzské akcie podle indexu CAC 40 si připsaly 0,41 procenta na 3 721,33 bodu.

Index madridské burzy Ibex 35 vzrostl o 0,80 procenta na 8 244,50 bodu, v Aténách ale burza oslabila a podle hlavního indexu ASE skončila na 995,37 bodu. To je pokles o 0,79 procenta.

Rozhovor s Radimem Dohnalem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod