Německo omezí rizikové automatické obchodování na burzách

Berlín - Zákonodárci z německých koaličních stran se dohodli na návrhu zákona, který zpřísní regulaci automatického obchodování na burzách. Takzvané high-frequency trading (HFT) využívá počítačových algoritmů, díky nimž obchodníci umějí vydělávat i na nepatrných pohybech v kurzu. Kritici ale tvrdí, že tyto obchody neúměrně zvyšují kolísání trhu a riziko jeho nečekaného propadu.

Návrh předpokládá, že pokud obchodníci budou chtít automatického obchodování využívat, budou si muset nejprve podat žádost. Úřady rozhodnou, zda autorizaci k takovému počínání schválí, anebo ne. Úřady ale obchodníky nebudou nutit, aby investice drželi po stanovenou minimální dobu.

Obchodníci někdy akcii ve skutečnosti ani nevlastní

Díky algoritmům jsou počítače schopny během jediné sekundy automaticky vypořádat stovky obchodních pokynů. Z povahy takového obchodování plyne, že obchodníci někdy drží akcie jen zlomek vteřiny a ve skutečnosti je ani nemusejí nikdy vlastnit. Vypořádání nákupních a prodejních pokynů totiž ve většině případů trvá několik dnů a rozhodující je to, kdo akcie drží na konci obchodního dne.

Burza
Zdroj: ČT24

Návrh zákona vychází z toho, že na uživatele systémů pro superrychlé obchodování bude dohlížet bankovní regulátor BaFin.

Návrh by měl ve středu dostat k projednání finanční výbor dolní komory německého parlamentu a ve čtvrtek se jím bude zabývat celá komora. Schválení patrně nebude stát nic v cestě, protože koalice pravého středu kancléřky Angely Merkelové má v dolní komoře většinu.

Počet firem, které se specializují na superrychlé obchodování, se za posledních deset let ve světě dramaticky zvýšil. Například ve Spojených státech už se v současné době na denním obratu na akciových burzách podle odhadů podílejí asi ze 70 procent. Na burzách v Německu je to zatím kolem 40 procent.

Právě HFT obchodování je podle expertů zodpovědné i za takzvaný „flash crash“ (bleskový propad) akciových burz z léta 2009. Hlavní akciové indexy v USA tehdy za pár minut prudce klesly, aby za dalších pár minut většinu ztrát smazaly. U některých významných emisí se kurz na chvíli snížil až o 99 procent, což vyvolalo obavy, zda automatické obchodování nemůže jednoho dne způsobit ještě větší škody.

Vydáno pod