Většina padělaných peněz má mizernou kvalitu, odhalíte je snadno

Praha – Množství odhalených padělaných peněz klesá. V Česku bylo loni zadrženo 4 514 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles bezmála o čtvrtinu. Téměř 3 600 kusů z toho tvořily české bankovky a mince. Podle člena Bankovní rady České národní banky (ČNB) Lubomíra Lízala většina padělků spadá do kategorie nepříliš zdařilých a při troše pozornosti je odhalí i laik. Zatím naposledy policisté odhalili na Pardubicku asi stovku poměrně zdařilých napodobenin tisícikorun. Většinu z nich se povedlo zadržet dřív, než se stihly dostat mezi lidi.

Celková hodnota zadržených padělků české měny loni činila 3,75 milionu korun, předloni to bylo zhruba 2,9 milionu korun. Falešných českých bankovek a mincí nicméně ubylo – loni jich bylo zadrženo 3 586, meziročně takřka o 1 000 kusů méně.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu 2,17 miliardy bankovek a mincí. Hodnota peněz v oběhu činila 422,7 miliardy korun. Podle Lízala tak připadala jedna padělaná či pozměněná bankovka zhruba na 100 000 kusů pravých. Například ve srovnání s unijním eurem je počet výskytu padělků u koruny třikrát až čtyřikrát nižší.

Zatímco napodobeniny korun nepoznají jen starší automaty, třeba falešná mince eura je prakticky k nerozeznání. Napovědět ale může třeba zkouška magnetem.

Nejčastější bankovkou v oběhu je tisícikoruna (připadá jich 12 na obyvatele), proto se stává také nejlákavějším cílem padělatelů – zhruba 40 procent padělaných bankovek jsou právě tisícovky. Dalších 30 procent pak tvoří bankovky s nominální hodnotou 500 korun.

Z údajů ČNB vyplývá, že mince představovaly pouze zhruba pět procent padělaných či pozměněných peněz. Padělatelé podle Lízala falšují mnohem častěji bankovky než mince vzhledem k menší náročnosti výroby a vyššímu předpokládanému výnosu.

Mezi cizími měnami vede euro

Naprostá většina zadržených padělků českých bankovek byla stejně jako předloni vytištěna na inkoustových tiskárnách nebo barevných kopírkách. Vzhledem k tomu, že padělatelé obvykle používají obyčejný papír, jsou tyto kusy málo zdařilé a běžní uživatelé peněz by neměli mít problém s jejich odhalením, domnívá se Lízal. Pomoci jim v tom může i mobilní aplikace ČNB o ochranných prvcích českých bankovek a mincí, kterou si zájemci mohou stáhnout zde.

Nejvíc padělků bylo loni odhaleno v Praze a dalších velkých městech. Občas se vyskytují i padělky cizích měn, kterých bylo loni zadrženo 928, což je meziročně přibližně o třetinu méně. Mezi padělky převažovala eura. Padělky společné evropské měny už ale bývají kvalitnější, a je tudíž těžší jejich odhalení, upozorňuje ČNB.

Vydáno pod