Falešná biovejce u hranic s Českem, aféra s koninou dorazila do Maďarska

Berlín - Falešně deklarovaná biovejce se objevila v polovině německých spolkových zemí včetně Saska, které leží u hranic s Českem. Desítky německých drůbežáren zřejmě dodávaly na trh miliony vajec, která neoprávněně vydávaly za bioprodukty. Němečtí politici a zemědělci kvůli novému skandálu volají po přísnějších kontrolách.

Epicentrum je v západoněmeckém Dolním Sasku, kde úřady kvůli podezření z podvodu vyšetřují na 150 drůbežářských závodů. Podle mluvčí oldenburského státního zastupitelství se další případy vyskytly v dalších sedmi spolkových zemích, kam prý vyšetřovatelé předali příslušné důkazy. Jde o země na západě, severu a východě Německa včetně Saska. Celkem úřady prověřují okolo 200 chovů.

Ty jsou podezřelé, že své produkty vydávaly za vejce z biochovu nebo od slepic držených ve volném výběhu. Ve skutečnosti ale žily ve stísněných podmínkách, které podle regulí Evropské unie neopravňují k používání těchto označení.

Chov slepic
Zdroj: ČT24

Každá nosnice z volného výběhu musí mít k dispozici prostor minimálně čtyř metrů čtverečních. Aby jejich vejce mohla být navíc deklarována jako bio, musí jejich krmení splňovat příslušné podmínky. Taková vejce se poté na trhu prodávají za vyšší cenu než od slepic z klasických velkochovů. Podle německého tisku si tak potenciální podvodníci mohli přijít na miliony eur. Každý den se totiž v Německu prodá přes dva miliony kusů biovajec.

V Německu nové odhalení otřáslo důvěrou konzumentů znejistěných už tak nynějším evropským skandálem s nedeklarovaným koňským masem v potravinách. „Potřebujeme intenzivnější a odborně lepší kontroly potravin,“ vyzval předseda poslaneckého výboru pro otázky spotřebitelů Hans-Michael Goldmann.

Lasagne s koninou
Zdroj: ČT24/ISIFA

Skandál s koňským masem hlásí nově i Maďarsko

Podle tamního úřadu pro bezpečnost potravin vyšetřuje tři samostatné případy, ve kterých se  maso označené jako hovězí dostalo do obchodů. Aféra začala v lednu v Británii a Irsku. Česká republika odhalila první falešné výrobky minulý týden.