Aféru s koninou vzaly řetězce vážně, pustily se do vlastních testů

Praha - Skandál s koňským masem už se rozšířil za hranice Evropské unie. Ruské úřady zadržely hotdogy s koňskou DNA dovezené z Rakouska. Kvůli nežádoucímu obsahu koniny mezitím mizí z pultů další potraviny. Obchodní řetězec IKEA v některých státech EU zastavil po masových kuličkách i prodej vídeňských párků. Česka se to zatím netýká. Stále aktivnější jsou i obchodní řetězce, které nečekají na oficiální kontroly a platí si své vlastní analýzy.

Z lasagní, hamburgerů či mletého masa se odebírají vzorky, u kterých se testuje, jestli obsahují koninu. Expresně se poté posílají do Německa, kde se určí, kolik koňského masa ve výrobku je. „My jsme už v pátek odpoledne zadali svoje vlastní testy, protože je pro nás důležitá nejen ta informace, že koňská DNA tam byla nalezena, ale zajímá nás, v jakém to bylo množství,“ konstatoval mluvčí řetězce IKEA Petr Chadraba. 

Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské objevuje především proto, že je levnější.

Paniku se snaží řetězce tlumit třeba pomocí letáků, které ujišťují, že jde opravdu o vepřové maso. To, že se obchodní řetězce snaží předběhnout oficiální kontroly, potvrzuje i česká veterinární správa. Řetězce si totiž vlastním testováním mohou ušetřit spoustu problémů s úřady a vyhnout se tak vysokým pokutám. 

Ty se totiž jako první snesou na toho, kdo podvodný výrobek prodával. Mohou dosahovat několika milionů korun. „V případě, že jde opravdu prokazatelně o chybu dodavatele, pak samozřejmě ten postih se přelévá na jeho stranu,“ konstatoval mluvčí Tesca Jan Dvořák. Tvrdé tresty pro ty, kteří koninu do Česka dovezli, žádá i ministr zemědělství Petr Bendl. „Je lepší si všímat českých potravin, tam máme lepší kontrolu nad tím, co je lidem nabízeno,“ dodal.

Podobně to je i jinde v Evropě, kde se aféra rozhořela. V Holandsku jdou i za hranice evropských předpisů. „Nechceme nic podcenit. Hledáme v mase i nejčastěji používané léky pro dostihové koně,“ řekl Frank van Poelwijk.

V potravinových podvodech ale není Evropa sama. Třeba v Jihoafrické republice jsou výrobci ještě daleko vynalézavější. Ve více než sedmdesáti zkoumaných polotovarech tu laboratoře našly oslí, kozí a bizoní maso nebo sóju - tedy přísady, které v jídle neměly co dělat.

V tuzemsku se koně na maso nechovají a na jatkách jich končí zhruba 400 ročně - jde o zraněná, nemocná nebo hodně stará zvířata. K zákazníkům se ale konina přesto dostane.

Dovozové koňské maso pochází hlavně z Jižní Ameriky, kde mají speciální chovy. Zatímco Britové koninu s ohledem na tradici odmítají, v dalších evropských zemích je koňské maso velmi oblíbené - rádi ho Francouzi, Španělé a hlavně Italové.

Téma Událostí: Aféra s koňským masem nekončí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod