ČEZ důvod ke ztrátě licence nevidí, ceny elektřiny v Bulharsku klesnou

Sofia - Bulharský parlament schválil novelu energetického zákona, která umožňuje státnímu regulačnímu úřadu snížit ceny za odběr elektrické energie. Tamní prokuratura už také zahájila zevrubnou kontrolu českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Výsledky mají být známy do 22. března. ČEZ předal bulharskému regulátorovi stanoviska, ke ztrátě licence ale nevidí důvod. Firma je na druhou stranu ochotna vzít v potaz doporučení regulátora. Bulharsko zažívá již více než 14 dní protesty proti vysokým cenám energií a proti politickým poměrům v zemi.

Zatímco dosavadní zákon umožňoval cenovou úpravu jen jednou ročně, nyní bude možné k tomuto kroku přistoupit častěji. Snížení ceny elektřiny o osm procent s platností od 1. března slíbil minulý týden Bulharům předseda vlády Bojko Borisov. Státní regulátor ale vzápětí jeho slova zpochybnil s tím, že okamžité snížení ceny bulharské zákony neumožňují. Úřad vyjádřil obavu, že snížit cenu se podaří až během dubna.

V atmosféře masových demonstrací v bulharských městech se nakonec zákonodárci rozhodli současný právní rámec změnit. Novelu nejprve projednal hospodářský výbor parlamentu a zákon otevírající cestu k cenové úpravě nyní schválilo velkou většinou parlamentní plénum.

Dnem „D“ by mohl být pátek

Ministr energetiky Deljan Dobrev novinářům odmítl upřesnit, kdy a jak výrazně se cena za odběr elektřiny sníží. Zákon sice nebude mít zpětnou platnost, ale vláda prý udělá vše pro to, aby začal platit už od 1. března, tedy od pátku. Osmiprocentní snížení označil ministr Dobrev za „předběžný odhad“.

Na dotaz novinářů, zda vláda podpoří žádosti klientů distribučních firem o revizi jejich vysokých účtů, odpověděl Dobrev vyhýbavě. „Všichni klienti, kteří mají pochybnosti o výši svých účtů za elektřinu, mohou požádat o jejich revizi i o revizi elektroměrů,“ konstatoval Dobrev.

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Bulharsko loni v červenci zvýšilo ceny elektřiny o 13 procent. Když v zimním období domácnosti začaly změnu tíživě pociťovat, vyšly do ulic desetitisíce lidí s požadavkem na zrušení „energetických monopolů“ a snížení poplatků. Demonstrace nakonec vedly k pádu Borisovovy vlády.

Komentář Pavla Douchy, advokáta Šikola a partneři (zdroj: ČT24)

Distributory energie ČEZ Bulgaria, Energo-Pro a EVN vyšetřuje bulharská prokuratura a regulační úřad jim hrozí odejmutím licence. To ale ČEZu hrozí pouze tehdy, když šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k „nenapravitelným škodám“. Podle ČEZu je ovšem řízení o odebrání licence neopodstatněné.

Jak vyšetřování probíhá?

Prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři se podle bulharských médií zajímají o výkazy o příjmech a výdajích společností, například o smlouvách na externí dodavatelské služby nebo o příjmech z obchodů v Bulharsku i v zahraničí.

V Sofii podle serveru Novinite zahájila kontrolu policie. K sídlu ČEZ Bulgaria v poledne přijely tři policejní vozy, pětičlenný tým kontrolorů vede prokurátor Roman Vasilev. V Plovdivu zabavili kontroloři veškeré dokumenty EVN, účty distributorů podle agentury Focus zablokovány nebyly.

„Nemáme žádný důvod k obavám, protože jsme vždy dodržovali zákony a vždy pracovali ve shodě s podmínkami a stanovenými regulacemi. Úřadům, které kontrolu provádějí, budeme plně asistovat,“ citoval Focus šéfa bulharského zastoupení ČEZ Petra Dokládala.