Příležitost pro české firmy: Rosatom nabízí třinácti z nich spolupráci

Plzeň - Ruský státní podnik Rosatom chce spolupracovat na výrobě jaderných reaktorů s 13 českými firmami. Jedná s nimi o spolupráci na dodávkách zařízení pro výstavbu rychlého výzkumného reaktoru MBIR a malých jaderných reaktorů. Se zástupci firem o tom přijel diskutovat náměstek generálního ředitele podniku Rosatom Vjačeslav Peršukov.

Ruské společnosti Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom jsou spolu s plzeňskou firmou Škoda JS jedním ze zájemců o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Druhým uchazečem je americký koncern Westinghouse. „S českými partnery udržuje ruská jaderná energetika dlouhodobě nadstandardní obchodní vztahy, a to především díky vysoké úrovni českého jaderného strojírenství. Jen v loňském roce objednal v ČR zakázky za více než tři miliardy korun,“ uvedl Peršukov. 

„Výstavba MBIR a projekt SVBR-100 dnes rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co Rosatom vyvíjí. Pro české firmy se nyní otevírá obrovská příležitost významně se na těchto projektech podílet, a získat tak dlouhodobý odbyt pro svoji produkci,“ uvedl Peršukov.

Víceúčelový rychlý výzkumný reaktor bude postaven do roku 2019 ve Výzkumném ústavu atomových reaktorů v Dimitrovgradu. Jde o reaktor poháněný rychlými neutrony. Náklady projektu činí asi 10,2 miliardy korun. Po zprovoznění se s výkonem 150 MW stane nejvýkonnějším aktivním výzkumným reaktorem na světě (výzkumný reaktor v Řeži má výkon 10 MW). 
   
Projekt malých jaderných reaktorů SVBR představil Rosatom loni na veletrhu Atomex v Praze. Jde o kovem chlazený reaktor s modulární strukturou o výkonu 100 MW. Jeho technickým základem jsou zkušenosti z provozu reaktorů na jaderných ponorkách. Umožňuje snadnou instalaci i v obtížně přístupných lokalitách.

Přináší velké možnosti pro rozvoj českého průmyslu, konkrétně pro 13 českých firem - Arako, ETD Transformátory, Chemcomex, Chladicí věže, Modřany Power, MPOWER Engineering, Promont, Sandvik Chomutov Precision Tubes, Sigma Group, Škoda JS, Vítkovice, ZAT a ZVVZ-Enven Engineering. Už loni na Atomexu podepsaly memorandum o spolupráci při vývoji.

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) je nyní po světě provozováno asi 240 výzkumných reaktorů, dalších 360 reaktorů bylo zastaveno a vyřazeno z provozu. Největší počet provozovaných zařízení je v Rusku (62), USA (54), Japonsku (18), Francii (15), Německu (14) a Číně (13). V Česku jsou tři, dva v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži a jeden školní reaktor na ČVUT v Praze.