Američané z Titanu se tvrdě opřeli do pracovní morálky Francouzů

Paříž - Francouzská vláda hledá investora pro továrnu na výrobu pneumatik značky Goodyear, která je ve ztrátě. Ministr pro obnovu průmyslu proto oslovil šéfa americké společnosti Titan, pro kterou právě Goodyear pneumatiky vyrábí, zda by o spoluúčast na projektu neměl zájem. Ten ale odmítl, hlavně kvůli pracovní morálce a vysokým platům Francouzů.

Malé zisky, ukončení provozu a přes 1 200 propuštěných zaměstnanců - to jsou hrozby, které trápí severofrancouzskou výrobnu pneumatik. Francie proto hledala pomoc v zahraničí, v Americe ale neuspěla.

„V dopise od vedení firmy Titan jsou naprosto nepřijatelné výroky. Poukazuje na anomálie v naší společnosti a ty pak bere jako obecně platné pro všechny firmy ve Francii. To nás šokuje,“ říká Laurence Parisotová, předsedkyně Odborů zaměstnanců.

Francouzi pracují jen 35 hodin týdně. Podle ekonomů je země kvůli tomu méně konkurenceschopná než například Německo. A právě do pracovní morálky ve Francii se opřel i šéf firmy Maurice Taylor.

„Francouzští zaměstnanci dostávají vysoké mzdy, ale pracují jen tři hodiny. Mají hodinové přestávky na svačinu a na oběd, mluví tři hodiny a pak pracují jen tři,“ doplnil Taylor.

Goodyear potřebuje investora - v USA ale narazil (zdroj: ČT24)

To pobouřilo nejen francouzskou vládu, ale i odbory, které proti uzavření továrny bojují. „Lidé ve Francii se neuráží navzájem, jak tomu je v jiných zemích. Jsme tolerantní a pracovití. Jsme hrdí na to, co děláme. A nepřestaneme bojovat proti megalomanským a nereálným nápadům,“ říká Mickael Semedo, zástupce Unie zaměstnanců Goodyear.

Podle dostupných statistik má přitom Francie nejvyšší produktivitu práce v Evropě. Pracovní síla je ale drahá. Titan se proto chystá koupit továrnu na výrobu pneumatik v Číně nebo Indii, kde zaplatí pracovníkům méně než jedno euro za hodinu.