ČEZu loni klesl zisk. Podepsal se na tom i debakl v Albánii

Praha - Čistý zisk ČEZu v roce 2012 meziročně klesl o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun a podle zástupců energetické společnosti se bude propadat i letos. Minulý rok se naopak mírně zvýšily výnosy firmy. ČEZ řeší v současné době problémy v zahraničí. V Bulharsku mu hrozí odebrání licence na distribuci elektřiny a v Albánii už o ni přišel. ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Výsledky za loňský rok odrážejí vývoj v Albánii

Letos v lednu byla firmě odebrána licence a působení ČEZu v Albánii bylo definitivně ukončeno. Hospodaření místní distribuční společnosti proto již nyní na výsledky Skupiny ČEZ nemá žádný dopad. ČEZ už také učinil první krok k zahájení mezinárodní arbitráže z důvodu poškození své investice. Nyní běží lhůta, během níž se ještě obě strany mohou dohodnout na vyrovnání. „Teď už předpokládáme jen pozitivní efekty z nějakých budoucích efektů z našeho arbitrážního snažení,“ řekl na tiskové konferenci finanční ředitel ČEZu Martin Novák.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše už energetická společnost vyčísluje, o jakou částku arbitráž s Albánií povede. Zveřejnění čísel ale Beneš považuje za předčasné, protože by to ČEZ mohlo v této fázi sporu uškodit.

„Očekávaný pokles zisku reflektuje nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, výrazný pokles cen silové elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu a pokles výroby v České republice,“ uvedl k letošnímu výhledu ČEZ.

„Všechny velké energetiky v Evropě těžce bojují s nestabilním prostředím, silným poklesem velkoobchodních cen elektřiny a těžko predikovatelnou budoucností. Realizují rozsáhlé prodeje majetku i významné snižování počtu zaměstnanců,“ prohlásil Beneš.

Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody se energetická společnost snaží zajišťovat proti poklesu cen elektřiny jejím prodejem na delší dobu dopředu. ČEZ už prodal svou kapacitu na letošní rok a 54 procent kapacity na rok 2014. Průměrné ceny prodeje na letošek byly podle Svobody 51 eur za megawatthodinu, na příští rok mezi 49 a 50 eury. Současná cena ročního kontraktu elektřiny se na burze pohybuje kolem 41 eur za megawatthodinu.

Skupina ČEZ loni investovala 53,1 miliardy korun. Přes 50 miliard korun směřovalo do dlouhodobého majetku, z toho 18 miliard korun do obnovy a výstavby klasických elektráren, přes 11 miliard do rozvoje a modernizace distribučních sítí a zhruba osm miliard korun do zefektivnění a bezpečnosti jaderných zdrojů.

Dostavba Temelína je nyní prioritou

Ze strategických iniciativ je pro ČEZ prioritní příprava podmínek pro výstavbu dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. „Již za několik dní oznámíme uchazečům předběžné hodnocení a začneme vyjednávat o vylepšení jejich nabídek,“ uvedl Beneš.

Temelín
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Energetická společnost ČEZ loni v Česku vyrobila 64 terawatthodin (TWh) elektřiny, o procento víc než v roce 2011. V letošním roce ale ČEZ očekává pokles o šest procent na 60,5 TWh, především kvůli menší výrobě v uhelných elektrárnách.

Vydáno pod