Česko volá do světa, že na kvalitách vítěze temelínského tendru záleží

Washington - Česko poslalo Evropské komisi argumenty, kterými obhajuje vyřazení francouzské Arevy ze stamiliardového tendru na dostavbu Temelína. Mezitím se ministr průmyslu Martin Kuba snaží ve Spojených státech přesvědčit firmu Westinghouse, která má o zakázku taky zájem, aby víc spolupracovala s tuzemským průmyslem. V příštích měsících pojede kvůli stejné věci i do Ruska.

Kuba ve Státech lobbuje za české firmy

„Co je pro nás důležité - aby tyto velké firmy daly najevo, že chtějí s českými spolupracovat nejenom na Temelínu, ale taky na dalších projektech v Evropě,“ prohlásil Kuba.

Kvůli plánované dostavbě Temelína zamířil do Washingtonu před dvěma lety premiér Petr Nečas. V prosinci 2012 naopak přiletěla tehdejší ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová do Prahy podpořit šance Westinghousu. Uvedla, že „český národ si zaslouží tu nejlepší a nejspolehlivější energii, kterou Westinghouse nabízí“.

Kuba o podnikatelské misi v USA:

„Jsem přesvědčen, že pokud máme mít v České republice jadernou energetiku jako jednu z dominantních, tak musíme mít odborníky, kteří v tom pracují, musíme mít firmy, které spolupracují se světovými společnosti. V tom je hlavní účel té mé návštěvy a účasti energetických firem na této misi.“

Kuba navštívil i možnou sestru Temelína

Atomová elektrárna VC Summer má dva reaktory stejného typu, jaký společnost Westinghouse nabízí do Temelína. Reaktor v ní instalovaný je sice nejmodernější, který firma vyvinula, a zásadně se liší od těch současných v Temelíně, jeho nejnovější technologie ale může být i nevýhodou - není vyzkoušený v praxi, protože zatím nikde elektřinu nevyrábí.

„Nabízíme nejlepší technologii a nejvyšší hodnotu lidem v České republice na příštích 60 let - o tak dlouhém vztahu tady mluvíme,“ říká Daniel Roderick, generální ředitel westinghousu.

Cesty ministra povedou i do Ruska

Že si do dvou až tří měsíců prohlédne také jaderné elektrárny, které budoval hlavní konkurent Westinghousu, tedy Atomstrojexport - ruský partner v česko-ruském konsorciu MIR.1200, posléze zdůraznil Kuba na dotaz Českého rozhlasu.

Z tendru na dostavbu Temelína loni v říjnu vypadla francouzská Areva. ČEZ ji vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce, podrobnosti ale ani jedna z firem nezveřejnila. „Vyřazení Arevy pro nás bylo nepříjemným překvapením, ale museli jsme postupovat v souladu se zákonem. Pro nás by byla lepší pozice, kdyby v tendru pokračovali všichni tři uchazeči,“ informoval mluvčí ČEZu Kříž. Francouzský uchazeč přitom nadále odmítá, že by se dopustil chyby. Podle nejnovějšího stanoviska antimonopolního úřadu měl ale ČEZ na takový krok právo.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Vydáno pod