Američanům už ropa tolik „nechutná“ – poptávají nejméně za 16 let

Washington - Poptávka po ropě ve Spojených státech byla loni nejnižší za 16 let. K poklesu přispěla slabá ekonomika a vysoká nezaměstnanost. Svou roli ale sehrála i úspornější auta a rostoucí ceny pohonných hmot - Američané se při nákupech chovají racionálněji. Díky tomu se samozřejmě i propadl dovoz ropy do Spojených států. Podle některých by mohla slabší poptáka tlačit cenu komodity dolů.

Ještě před pár lety tlačily země dovážející ropu na OPEC, aby zvýšila limity pro těžbu této komodity. Světová poptávka totiž dramaticky rostla a táhla ceny prudce nahoru. Teď je situace zcela opačná. Zájem o černé zlato slábne. Hlavně pak ve Spojených státech, které jsou největším konzumentem. Poptávka Američanů byla loni nejnižší od roku 1996.

„Nižší poptávku můžeme přičíst jisté racionalizaci spotřeby. Vidíme, že Američané kupují úspornější auta. Celkově ta spotřeba ropných produktů klesá,“ tvrdí Petr Báča, analytik ČSOB.

Slábnoucí zájem trápí nejen tamní těžaře, ale i dodavatele z jiných zemí. V zahraničí nakoupily americké rafinerie jen necelých 8 a půl milionu barelů ropy denně - tedy skoro o 450 tisíc barelů míň než v roce 2011.

Podle analytika X-Trade Brokers Jiřího Tylečka už určité ekonomiky nejsou závislé jako v 70. letech a jakýkoli výpadek může vést k těžkým depresím ekonomiky.

Poptávka po ropě slábne v posledních pěti letech nejen v zámoří, ale i v Evropě. Tam je pokles spotřeby kvůli dluhové krizi dokonce ještě výraznější. Nižší zájem o komoditu by se ale podle odborníků mohl příznivě promítnout do její ceny.