Konec investičních pobídek v řadě regionů? Rozhodne Brusel

Praha - Změny v poskytování investičních pobídek, které navrhuje Evropská komise (EK), by od roku 2017 znamenaly zánik veřejné podpory projektů v některých tuzemských regionech. Na konferenci Investiční pobídky v ČR to dnes řekl vedoucí oddělení investic na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Jan Hana.

Změna se zatím Česka netýká. Velké podniky plánuje Evropská komise vyloučit ze státní podpory v regionech, kde HDP na obyvatele překračuje 75 procent průměru v EU. „Tyto regiony v ČR nejsou, protože tu není příslušné HDP na obyvatele. Týká se to například Německa. V roce 2017 by k tomu v některých českých regionech ale dojít mohlo,“ upozornil Hana. 

Brusel navrhuje také změnu intenzity veřejné podpory. „V současné době je intenzita veřejné podpory v regionech ČR 40 procent, v regionu jihozápad 30 procent. Po změně pro velké podniky, kterou navrhuje EK, by se veřejná podpora snížila ve všech regionech ze 40 na 25 procent,“ řekl Hana. Česko se změnou nesouhlasí, stejně jako některé další členské státy EU. MPO o návrhu vyjednává s Evropskou komisí. 

Plánované omezení pobídek se nelíbí automobilce Škoda Auto

Plán EK na omezení pobídek se nelíbí ani největší tuzemské automobilce Škoda Auto. „K našemu překvapení EK, místo aby se snažila zajistit, že Evropa bude konkurenceschopná, přilákat do ní investice, tak vykročila naprosto opačným směrem,“ uvedl ředitel pro vnější vztahy Michal Kadera. Automobilce se nelíbí například nepřiměřené zpřísnění pravidel schvalování podpory. Za úplný nesmysl považuje Kadera plán zrušit možnost zahájení prací na projektu před rozhodnutím o podpoře. 

Pobídky, které Česká republika nabízí investorům, loni přilákaly 48 firem, což je nejvíc od finanční krize v roce 2008. Investiční záměry v hodnotě 20 miliard korun pomohou vytvořit 5,5 tisíce nových pracovních míst. Investiční pobídky využívají v Česku hlavně velké podniky.

Zájem investorů povzbudila změna pravidel pro čerpání daňových výhod. Na novelu zákona o investičních pobídkách, která je účinná od července 2012, si počkaly například Škoda Auto, Saar Gummi Czech, Třinecké železárny a Jotun Powder Coatings. Novela zákona například prodloužila lhůtu na čerpání slevy z daně z příjmu na deset let.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)