Všechny polské potraviny nejsou nekvalitní. Navíc drží ceny nízko

Praha - Spotřeba polských potravin vyskočila v Česku od přelomu tisíciletí o více než čtyřnásobek. Produktů z Polska se tu tak prodává nejvíce za posledních dvanáct let. Ani četné aféry jako třeba zkažené vejce v prášku nebo jed na potkany v sušenkách jim nijak výrazně neublížily. Samotní Poláci Čechům vzkazují, že jim na kvalitě záleží a na své potraviny jsou hrdí. Navíc nízká cena polských potravin pomáhá držet na uzdě i ceny českých výrobků.

Polské potraviny rozdělují české spotřebitele na dvě poloviny. Jedni se jim z principu vyhýbají, tisíce jiných jim ale, především díky ceně a pohodlí, často dávají přednost. „Nevybírám si podle toho, jestli jsou výrobky z České republiky. Vyjma čínského česneku mi to je jedno,“ podotkl jeden z českých nakupujících.

Samotní Poláci hysterii okolo svých výrobků příliš nechápou, za vším podle nich stojí lobby českých zemědělců, kteří nezvládají konkurenci. „Poláci mají rádi kvalitu více než Češi. Rádi i zaplatí za výrobek více, když je kvalitnější,“ řekl Čech žijící v Polsku. 

Navíc odmítavý přístup Čechů pak Poláci rádi oplácejí, třeba při nedávných problémech s českým metylalkoholem. „Všichni věděli, že je česká Becherovka v pořádku, ale nikdo ji nechtěl koupit, protože je z Čech a tam je přece “spoustu problémů," vysvětluje Čech žijící v Polsku Martin Valík.

Brambory
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Polské potraviny drží cenu těch českých nízko

Jenže kdyby nebylo exportu z Polska, ceny masa, mléka, cukru nebo třeba běžných sýrů by pravděpodobně vylétly i o několik korun nahoru. Polská konkurence totiž drží ceny dole.  Navíc má i své tradiční speciality, kterými se snaží zbytek Evropy přesvědčit, že jsou jejich potraviny kvalitní.

Podle zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka jde o obyčejný obchod. Supermarket si podle něj sám řekne, za jaké peníze chce produkty nakoupit, když se mu zdají příliš drahé, nakoupí je v Polsku, Rumunsku nebo i Turecku. 

Až 16 procent výrobků v supermarketech jsou polské výroby

Zatímco ruské, řecké nebo dokonce chorvatské tradiční speciality jsou dostupné ve většině velkých měst, na výhradně polský obchod nebo restauraci v Česku zákazník skoro nenarazí. Polské speciality jsou ale k dostání téměř v každém supermarketu. Hlavně v chladicích boxech s mléčnými výrobky nebo v regálech se sladkostmi. Nejnovější data ukazují, že až šestnáct procent výrobků v každém supermarketu je od severních sousedů.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)