Čeští podnikatelé hledají v Moldavsku spolupráci

Kišiněv - Jedenáctičlenná česká delegace se účastní podnikatelského fóra v hlavním moldavském městě. Ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga doprovází někteří čeští podnikatelé. Ti se budou snažit o navázání bližšího kontaktu se svými moldavskými protějšky i s tamní vládou.

Akci organizuje Hospodářská komora České republiky a Hospodářská komora Moldavska. „Právě jsme absolvovali druhé jednání u moldavského ministra dopravy, je tu velký zájem o spolupráci. Věříme, že čeští podnikatelé v tomto teritoriu budou nadále pracovat nebo naváží nové kontakty,“ řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Josef Cílek.

Podle Cílka čeká českou delegaci odpolední jednání jednotlivých podniků, které budou navazovat na to obecnější jednání dopoledne. „Odpoledne se bude jednat už o konkrétních problémech a možnostech,“ řekl. Podnikání v Moldávii je podle něj atraktivní jednak z toho důvodu, že jde o blízký trh, a jednak proto, že v některých komoditách je tu již tradiční navázaná spolupráce. „Naše banky se k této spolupráci staví také celkem pozitivně,“ vysvětlil.

Cílek tvrdí, že právě Moldávie může být pro české podnikatele jakousi vstupní branou na ruský trh. V Moldavsku je v současné době asi osm až deset firem, které tu mají dlouhodobější styky.

Rozhovor s Josefem Cílkem (zdroj: ČT24)