Řecko tajně dováželo miliardy eurobankovek ze zahraničí

Atény - Obavy Řeků z toho, že se země bude nucena vzdát evropské měny a vrátit se k drachmě, vedly v posledních třech letech k vlně hromadného vybírání úspor v bankách. Řecká centrální banka byla nucena reagovat, aby zabránila panice v případě nedostatku hotovosti. Od počátku dluhové krize proto dovezla do země miliardy eurobankovek. Situace se ale postupně zlepšuje a Řekové postupně peníze opět ukládají.

Řecký list To Vima s odvoláním na zdroje z centrální banky napsal, že výše hotovosti v oběhu se v červnu 2012 zvýšila na 48 miliard eur (1,2 bilionu korun) z dvaceti miliard eur před krizí.

List upozornil, že v rozvinutých zemích je běžné, že výše hotovosti v oběhu odpovídá zhruba šesti až osmi procentům HDP. Zmíněných 48 miliard přitom odpovídá zhruba čtvrtině hrubého domácího produktu.

Bank of Greece tiskne pouze bankovky v hodnotě deset eur

Kvůli vybírání hotovosti musela centrální banka Bank of Greece tajně dovézt bankovky ze zahraničí, aby se vyhnula nedostatku hotovosti. Ta by zřejmě dále prohloubila obavy o finanční situaci země a způsobila masivní výběr vkladů z bank.

Vklady u řeckých bank se od vypuknutí dluhové krize koncem roku 2009 snížily zhruba o třetinu. Po volbách loni v červnu se ale situace mírně zlepšila a klienti začali peníze zase ukládat. Podle posledních oficiálních údajů se v lednu vklady firem a domácností zvýšily o 10,4 miliardy eur na 160,9 miliardy eur.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a MMF. Výměnou za pomoc provádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. „Řecko velmi rychle chudne. Životní standard průměrného obyvatele se od roku 2009 snížil o 50 procent,“ upozornil profesor ekonomie Savas Robolis.

Řeky v současné době nejvíc trápí rostoucí nezaměstnanost

Řecký kabinet se nyní veřejnost snaží uklidnit tvrzením, že země má nejhorší období za sebou, když se jí podařilo odvrátit bankrot a odchod z eurozóny. Podle čerstvých odhadů však dále poroste nezaměstnanost - brzy dosáhne rekordních 30 procent.

Protesty v Aténách
Zdroj: ČT24/ISIFA