Krize nekrize – Havanu zahalil kouř z luxusních doutníků

Havana – V Havaně se již po patnácté představily luxusní doutníky. Každoroční festival přilákal stovky milovníků těchto tabákových výrobků z více než osmdesáti zemí světa. Ukázal tak, že celosvětový trend omezování kouření pro doutníky neplatí. Doutníky totiž zůstávají symbolem moci a úspěchu.

Doutník ani v době krize neztrácí na popularitě. Například celosvětový distributor kubánských doutníků, firma Habanos, utržila v roce 2011 přes 400 milionů dolarů. Za loňský rok by to mělo být ještě víc. „Počítáme, že letos by mohly tržby ještě stoupat,“ konstatoval viceprezident firmy Luis Sanchez.

Návštěvnost festivalu tato slova jen potvrzuje. Nadšence neodradily ani tisícidolarové náklady na cestu ani vzdálenost, kterou museli urazit. „Přijeli sem skoro všichni prodejci našich doutníků z celého světa. Máme tady více stánků a očekáváme ještě větší tržby,“ řekl viceprezident Habanos Walfrido Hernandez.

Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommeliérů ČR:

„Havana je prakticky nekuřácké město. Nesmí se kouřit na veřejnosti, nesmí se kouřit v restauracích, a právě během tohoto festivalu všichni mají všechno dovolené. To znamená, kouří se na veřejnosti, kouří se v restauracích a dokonce když se odlétá, tak na celém letišti je jenom jeden malý prostor, kde se nekouří, kdežto celé letiště ještě poslední doušky toho omamného dýmu vnímá.“

Organizátoři festivalu pro návštěvníky tradičně připravili exkurze do historických továren na doutníky, výlety na nejlepší tabákové plantáže nebo legendární dražbu unikátních humidorů – tedy speciálních skříněk na uchovávání doutníků. Výtěžek má pomoci kubánskému veřejnému zdravotnictví. „Cílem festivalu je podpořit doutníky Havana. A to se daří. Stále tak plní svůj účel,“ podotkl Hernandez.

Vyrobit kvalitní doutník není jen tak

Není ale doutník jako doutník. Podle Dvořáka jsou ty vázané kvalitnější než kusy vyráběné strojově. Boří ale zavedený mýtus o jejich výrobě. „Všeobecně rozšířený vjem je, že se doutníky vyrábějí na stehnech těch krásných mulatek, ale ono tomu tak není. Na to, abyste vyrobila dobrý doutník, je třeba mít nějakou desku, tablu a speciální nůž 'čaveta', který ten doutník pomáhá vyrobit,“ poznamenal Dvořák. 

Doutníky
Zdroj: ČT24

Prodeji kubánských doutníků pomáhá i rostoucí poptávka z Ruska nebo Číny. Stále větším dovozcem se stává dokonce Španělsko, a to přesto, že bojuje s nezaměstnaností. Jen Spojené státy na kubánské doutníky uvalily z politických důvodů embargo. Do země se nesmí dovážet už 51 let.

Čestnými hosty závěrečné gala večeře byli bývalý německý tenista Boris Becker, bývalí američtí basketbalisté Gary Payton a Marcus Liberty, italský tenorista Dario Balzanelli a bývalá miss Belgie a televizní hlasatelka Goedele Liekensová.

Festival dokonce navštívilo několik delegátů Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), které vyjednávají s kolumbijskou vládou o míru, jenž by ukončil půlstoletí trvající ozbrojený konflikt. „Kouřím doutníky už velmi dlouho, nemám však žádnou oblíbenou značku,“ tvrdí šéf delegace Iván Márquez, procházející se svým doutníkem salony Palácio de Convençoes, kde se od listopadu konají jednání mezi povstalci a kolumbijskou vládou.