Česko je líheň dolarových miliardářů

New York/Praha - V žebříčku dolarových miliardářů časopisu Forbes se objevili také čtyři Češi - Petr Kellner, Andrej Babiš, Zdeněk Bakala a Karel Komárek. Právě majitel skupiny KKCG se mezi miliardářskou elitu dostal poprvé.

Nejbohatší lidé světa podle výše majetku (v miliardách dolarů):

1. Carlos Slim Helú 73,73 miliard

2. Bill Gates 67 miliard

3. Amancio Ortega 57 miliard

4. Warren Buffett 53 miliard

5. Larry Ellison 43 miliard

6. Charles Koch 34 miliard

6. David Koch 34 miliard

8. Li Ka-šing 31 miliard

9. Liliane Bettencourtová s rodinou 30 miliard

10. Bernard Arnault s rodinou 29 miliard

106. Petr Kellner 10 miliard

736. Andrej Babiš 2 miliardy

974.Zdeněk Bakala 1,5 miliardy

1342. Karel Komárek 1 miliarda

Zdroj: Forbes

Forbes si všiml i čtyř Čechů

Do letošního žebříčku se letos „probojovali“ hned čtyři Češi. Nejbohatším podle Forbesu zůstává Petr Kellner s majetkem asi 10,4 miliardy dolarů (zhruba 205,4 miliardy korun). Novinkou však je, že Kellner poprvé překročil hranici deseti miliard dolarů, a to díky několika úspěšně završeným transakcím a díky růstu skupiny Home Credit. To mu v žebříčku zajistilo 106. místo.

Na 736. místo se pak dostal šéf koncernu Agrofert Andrej Babiš, který podle časopisu disponuje majetkem za dvě miliardy dolarů (39,5 miliardy korun).

Zdeněk Bakala je pak třetím Čechem v žebříčku. Majetek finančníka podle výpočtu časopisu dosahuje asi 1,5 miliardy dolarů (29,6 miliardy korun). Celkově tak Bakala skončil na 974. místě. Babiš letos předstihl Bakalu poprvé. Bakalovi uškodil pokles kurzu akcií NWR, naopak Babišův Agrofert si vede velmi dobře.

Komárkova premiéra v žebříčku dolarových miliardářů

Do čtveřice nejbohatších Čechů se tentokrát dostal i zakladatel průmyslového impéria KKCG Karel Komárek, jehož majetek dosahuje asi jedné miliardy dolarů (zhruba 19,7 miliardy korun). To je celkem v žebříčku 1342. místo. Finanční skupině Karla Komárka patří mimo jiné i Sazka. Jeho majetek se v poslední době rozrostl i o dosavadní podíly rodinných příslušníků. 

Podle Petra Šimůnka, šéfredaktora české verze Forbesu, pomáhali všichni jmenovaní časopisu ve vyčíslení svého jmění.

Petr Šimůnek, šéfredaktor české verze Forbesu

„Česká republika má čtyři (dolarové) miliardáře, tedy stejně jako čtyřikrát větší Polsko. To vypovídá o tom, jak se ekonomice v Česku a českým podnikatelům daří.“

Buffetta z trojice nejbohatších lidí vystrnadil majitel Zary

Amerického investora Warrena Buffetta sesadil z první trojky nejbohatších lidí světa Španěl Amancio Ortega. Podle Forbesu je tak Buffett s odhadovaným majetkem ve výši zhruba 53,5 miliardy dolarů (v přepočtu 1,06 bilionu korun) až na čtvrtém místě. Ortega je zakladatelem oděvního řetězce Inditex, do kterého patří například obchody s oblečením Zara nebo Bershka. Jeho majetek Forbes odhadl na 57 miliard dolarů (asi 1,13 bilionu korun).

První příčku a titul nejbohatšího muže planety si drží Mexičan Carlos Slim Helú, který v Latinské Americe vlastní telekomunikační impérium América Móvil a další firmy. Jeho majetek Forbes vyčíslil na 73 miliard dolarů (asi 1,44 bilionu korun). Druhý Bill Gates z Microsoftu disponuje jměním asi za 67 miliard dolarů (zhruba 1,32 bilionu korun).

Do žebříčku se propracovalo rekordních 1 426 lidí, kteří disponují majetkem alespoň za jednu miliardu dolarů. Je to přitom o 210 miliardářů více než loni. Postaral se o to hlavně růst cen akcií a rostoucí obliba zavedených značek. Navíc v minulosti se ještě nikdy v žebříčku neobjevilo tolik nových jmen jako právě v roce letošním.