STOP korupci v Řecku: Kdo má na starosti daně, čeká ho prověrka

Atény - Řecko prověřuje majetkové poměry zaměstnanců ministerstva financí a všech přidružených úřadů včetně daňové správy. Podle šéfa resortu Jannise Sturnarase je účelem srovnat majetková přiznání pracovníků a zjistit, jestli při vymáhání daní od běžných občanů nebyli zkorumpovaní.

Jako první projdou prověrkami nejrizikovější činitelé v nejodpovědnějších funkcích, tedy ředitelé odborů a oblastních správ a jejich náměstci, ale také úředníci přicházející do styku přímo s daňovými plátci.

Řecko, které je v posledních letech postiženo nejhorší ekonomickou krizí od druhé světové války, se snaží kromě snižování výdajů zvyšovat daňové příjmy a také účinněji zasahovat proti korupci, jíž jsou údajně prolezlé tamější úřady. Podle mezinárodních odborníků přitom patří mezi řecké slabiny právě neschopnost vybírat daně.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a MMF. Výměnou za pomoc provádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. „Řecko velmi rychle chudne. Životní standard průměrného obyvatele se od roku 2009 snížil o 50 procent,“ upozornil profesor ekonomie Savas Robolis.

Odsouzení vysokých politiků je v Řecku celkem běžné

Včera poslal řecký soud na osm let do vězení bývalého socialistického ministra obrany Akise Tsochatzopulose, který byl obžalován z daňových podvodů. Zaplatit musí rovněž pokutu ve výši 520 tisíc eur (přes 13 milionů korun). Obžaloba kladla exministrovi za vinu, že zatajil vlastnictví luxusní vily v jedné z nejdražších aténských čtvrtí. Úřadům neohlásil ani bankovní vklady a vlastnictví cenných papírů v hodnotě kolem 100 tisíc eur.

Soud
Zdroj: ČT24

Řecká justice exministra stíhá také za další přečiny. Ve vazbě je od loňského roku kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz v souvislosti s objednávkami zbraní pro řeckou armádu. V tomto případě mu hrozí 20 až 25 let vězení.

Tsochatzopulos je v krátké době už druhým řeckým politikem, který odešel od soudu s vysokým trestem. Minulý týden dostal starosta Soluně za zpronevěru dokonce doživotí.