Bulharské domácnosti se dočkají levnější elektřiny – na úkor ČEZu

Sofie - Bulharský regulační úřad rozhodl o snížení cen elektrické energie pro domácnosti v průměru o sedm procent. Sofie tím reaguje na masové protesty proti vysokým účtům za elektřinu, které minulý měsíc vedly k demisi vlády. Zlevnění půjde podle úřadu na úkor českých distribučních společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.

Regulátor nakonec snížil ceny za odběr elektrické energie výrazněji, než v pátek předpokládal. Podle původních představ navrhoval snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta.

Snížení ceny umožnila novela energetického zákona, kterou minulý týden schválil bulharský parlament. Novela ruší dosavadní ustanovení, podle něhož bylo možné upravovat ceny za odběr elektřiny jen jednou ročně. To otevírá cestu k prakticky okamžitým cenovým úpravám, které na masových demonstracích už téměř měsíc požaduje veřejnost.

„Ceny energií v Bulharsku jsou plně regulované a rozhoduje o nich bulharský regulační úřad. Naše společnost bude rozhodnutí respektovat,“ reagovala pro ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. Podle ČEZu tvoří marže distributorů v Bulharsku 9,3 procenta koncové ceny pro domácnosti. Podíl 10,5 procenta má v celkové ceně podpora obnovitelných zdrojů, 16,7 procenta tvoří daň a 63,5 procenta cena silové elektřiny. 

ČEZ, který je monopolním distributorem elektřiny v západní části země, má snížit ceny o 7,17 procenta. Energo-Pro, která operuje v severovýchodním Bulharsku, zlevní elektřinu o 6,22 procenta a EVN má nařízeno srazit ceny o 7,28 procenta.

Stále visí ve vzduchu hrozba odebrání licence 

Premiér Bojko Borisov minulý týden slíbil snížení ceny o osm procent současně s oznámením, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Informaci o odebrání licence ale následně upřesnil regulační úřad, podle nějž zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý. 

Regulační úřad prý licenci firmě ČEZ Bulgaria odebere jen v případě, že šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k „nenapravitelným škodám“. Ke slyšení o výsledcích šetření je česká firma pozvána na polovinu dubna. ČEZ v reakci uvedl, že řízení o odebrání licence považuje za neopodstatněné.

Řada lidí se kvůli zlevnění elektřiny obává, že bude vyhozena

Demonstrace v Bulharsku pokračovaly i dnes, avšak z opačného důvodu. V Sofii se sešlo několik tisíc železničářů, horníků a energetiků, kteří se v souvislosti se zlevněním elektřiny obávají o práci. Úřady i ministerstvo energetiky nicméně vyloučily, že by plánovaly uzavřít některé doly nebo tepelné elektrárny.