Pět stavebních firem čelí podezření z kartelu

Brno – Pět stavebních firem na českém trhu čelí podezření z kartelu v oblasti veřejných zakázek. Upozornil na to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Se společnostmi Eurovia, Strabag, SWIETELSKY stavební, s.r.o., K-building CB, a.s., a SaM silnice a mosty, a.s. už zahájil správní řízení. V sídle dotčených firem antimonopolní úřad zajistil dokumenty. V případě, že ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek milionů korun.

Už několik měsíců vede ÚOHS správní řízení s firmami Strabag a Eurovia. Obě společnosti podezřívá z možného uzavírání zakázaných dohod při účasti ve veřejných zakázkách. „V nedávné době bylo řízení rozšířeno také o společnosti SWIETELSKY stavební, s.r.o., K-building CB, a.s., a SaM silnice a mosty, a.s. Ve věci bylo provedeno několik neohlášených místních šetření, při nichž byly zajišťovány důkazy o zakázané dohodě,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

„S ÚOHS maximálně spolupracujeme a odtajnili jsme všechny dokumenty, které po nás jeho úředníci požadovali. Nicméně jsme přesvědčeni, že jsme v této věci nepochybili,“ uvedla mluvčí Eurovia Petra Kučerová. Podobně se vyjádřila i mluvčí Strabagu Edita Novotná. „Podezření ÚOHS je nepodložené a pevně věříme, že výsledky šetření to potvrdí. I proto naše společnost poskytla a bude poskytovat úřadu veškerou součinnost,“ uvedla.

Komentář Michala Petra (zdroj: ČT24)

„Nedomnívám se, že bychom porušili nějaké právní předpisy. Podle nás šlo o standardní kooperace v subdodavatelském systému,“ uvedl v reakci ředitel stavební divize společnosti K-building CB Tomáš Tvrdík.

V případě, že ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek milionů korun. Rafaj neupřesnil, jestli se správní řízení týká jedné nebo více zakázek. Při určování výše případné pokuty ÚOHS bere zřetel na dobu trvání kartelu a také na obrat jednotlivých firem.

V minulosti antimonopolní úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody mezi firmami považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.